Friday, September 26

Bengkel ' ARE YOU CARING FOR HIS SKIN THE RIGHT WAY? - by Johnson's Baby & Doktorbudak





Holla, 


ok, ini adalahah entry yang terperap agak lama sebab events ni masa awal bulan hari tu tapi sebab tak de masa jadi akhir bulan baru nak update :P



Siapa dekat Malaysia ni yang tak kenal produk-produk  Johnson’s Baby?.  Mustahil tak kenalkan…. Produk Johnson’s Baby ni mmg sangat aku gemari. Dari kecik memang pakai lotion dan bedak Johnson’s Baby je & sampai le sekarang. Sapu dekat badan , sapu dekat muka..hem…wangi… hehehe. Hubby pun tanye , you pakai bedak baby je ke dekat muka?... x de pakai bedak foundation macam perempuan lain?....hahahahha…. yessa...bedak baby saje.. 

Pada 3-7 september 2014 yang lepas satu events yang diberi nama URBAN MMOM telah di jayakan dengan collabration a few nama-nama besar di One Utama.  Ade a few live talk show program. Target aku , Are you caring for his skin the right way live talk show dimana ni adalah collabration antara Johnson’s Baby dengan Doktorbudak.  Dynas Mokhtar adalah ibu seleberiti yang datang untuk berkongsi cerita dan pendapat. Johnson’s® Baby dengan kerjasama Doktorbudak, iaitu sebuah usaha sama dalam talian secara sukarela yang pertama dan terbesar di kalangan pakar kesihatan kanak-kanak yang menjawab soalan tentang kesihatan kanak-kanak, menganjurkan bengkel interaktif untuk berkongsi petua-petua praktikal dan nasihat pakar dengan ibu-ibu tentang bagaimana menjaga kulit bayi yang halus dan lembut pada siri jelajah Urban Mom 2014. 

Bengkel yang bertajuk “Are you Caring for his Skin the Right Way?” menampilkan dua orang pakar pediatrik,  iaitu Dr Aileen Wee dan Dr Yap Hsiao Ling, yang memberikan pengalaman interaktif sebenar kepada ibu-ibu mengenai perkembangan dan penjagaan kulit bayi yang sihat dan bersesuaian dengan usia mereka. Bengkel ini diakhiri dengan acara kemuncak petang itu, iaitu  demonstrasi urutan bayi!

Untuk 1st time mom macam aku ni, mmg super excited la, eh.. aku datang dengan akak aku n her 4 month baby, Hanin. Hehe.. so takde ler rasa awkward sangat. Ader terjumpa Namee Roslan … hahha excited ok.. Siap aku amik satu patung baby untuk belajar cara urutan.. teruja!!

Ok, ni adalah antara tips-tips yang aku dapat sepanjang events hari tu :

Memahami dan Menjaga Kulit Bayi dengan Cara yang Betul
:
  • ·       Kulit bayi adalah 30% lebih nipis daripada kulit orang dewasa, dan kehilangan air lebih cepat dalam 12 bulan pertama kehidupannya
  • ·       Produk penjagaan kulit khusus untuk bayi yang betul amatlah penting pada bulan pertama kehidupan bayi kerana kulit bayi lebih mudah mengalami kekeringan, kerengsaan dan jangkitan dalam tempoh ini.
  • ·       Walaupun penting untuk tidak menggunakan sabun yang kuat kerana ia boleh merosakkan lapisan pelindung kulit bayi, menggunakan air sahaja tidak memadai. Berdasarkan penyelidikan oleh Johnson’s® Baby, bayi yang dibersihkan menggunakan Johnson’s® Baby Top to Toe Wash tidak menunjukkan sebarang perbezaan dalam beberapa penunjuk utama apabila dibandingkan dengan bayi yang dibersihkan menggunakan air sahaja. Ini menunjukkan bahawa Johnson’s® Baby Top to Toe Wash lembut pada kulit seperti air.
  • ·       Adalah penting untuk membersihkan muka, leher, tangan dan punggung bayi anda dengan teliti setiap hari.
  • ·       Lebih penting lagi untuk mengkaji semula produk dari perspektif kelembutan dan keselamatannya dan juga bukti saintifik daripada semata-mata bergantung pada label yang mengatakan ia ‘semula jadi’ atau ‘organik’.
  • ·       Memilih pembersih yang tepat untuk bayi anda, terutama dalam beberapa bulan pertama selepas kelahiran, dapat membantu menghalang kerosakan kulit yang sukar dipulihkan seperti kemerahan dan kegatalan, kekeringan, mengelupas dan kasar serta rasa tegang selepas mencuci.
  • ·       Tidur yang nyenyak pada waktu malam memberi perbezaan yang besar dalam pembawaan bayi apabila dia bangun! Inilah sebabnya mengapa rangkaian produk Johnson’s® Baby Bedtime dihasilkan, dengan rumusan unik untuk membantu merelakskan bayi, dengan itu memudahkan mereka tidur nyenyak pada waktu malam. Harumannya yang unik dan bahan-bahan yang lembut daripada pati Natural Calm™, yang terdapat dalam seluruh rangkaian produk yang terdiri daripada mandian, losyen, minyak dan bedak.  Paling penting, Johnson’s® Baby juga mempunyai rutin yang terbukti secara klinikal untuk membantu bayi tidur lebih nyenyak.

Ok. Dah pandai sikit kan semua  (^_^)

Ok, ni serba sedikit info dari Johnson’s Baby and Doktorbudak.
Menjaga keperluan unik kulit bayi adalah sebabnya mengapa produk Johnson’s® Baby diuji secara klinikal sebagai selamat, lembut dan berkesan, juste
·       selamat, kerana semua bahan mempunyai tujuannya dan disokong oleh bukti saintifik, diuji dengan piawaian ketat yang menepati atau melebihi tahap keselamatan yang diterima; ini termasuk pembungkusan dan juga dakwat yang digunakan untuk mencetak; 
·       lembut, Johnson’s® Baby melakukan ujian berulang kali ke atas produk pembersih dengan bantuan pakar bebas untuk menilai potensi produk – daripada agen pembersih hinggalah kepada wangian malah buihnya juga – demi memastikan produk tersebut tidak menyebabkan kemerahan, rasa pedih dan kerengsaan pada kulit, rambut dan mata bayi;
·       berkesan, dengan manfaat dan keberkesanan terbukti untuk menghormati dan menjaga keperluan unik kulit bayi ru memastikan setiap produk menepati piawaian “Best for Baby™ Standard”:

Mengenai Doktorbudak
Doktorbudak merupakan wadah dalam talian yang boleh digunakan oleh semua ibu bapa yang mahu mendapatkan nasihat bukan kecemasan percuma mengenai topik kesihatan kanak-kanak. Ia diwujudkan dan diuruskan oleh panel pakar perubatan sukarelawan yang terdiri daripada sekumpulan pakar pediatrik, doktor gigi pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar dermatologi pediatrik, pakar psikiatri kanak-kanak, pakar terapi pertuturan, ahli farmasi dan pakar pemakanan. Pada masa ini terdapat 25 orang pakar perubatan yang dedikasi dalam panel dan bilangan ini dijangka meningkat. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.doktorbudak.com.my.


Ok,
Jom tengok gambar.

event tgh di set-up

the presenter of that day
sesi urutan baby, well aku n akak aku dekat meja bahagian lagi satu ...
tengah excited urut patung baby..hahaha

semua mummy blogger dgn penceramah on that day 
(ok, both of us at the center of stage...kecik je nampak :p)
Dynas Mokhtar dgn Haninda Aulia yg menagis sedu-sedu bile nak kene urut..

ok, itu baby yg aku urut. gegirl ye. 
model x berbayar.. :P



hehehe.. ade goodie bag yg penuh dgn barang Johnson's Baby ye... 
super like..
boleh guna untuk baby A nanti bile dikeluar ..(^_____^')

ok, ni cara urutan baby dari risalah Johnson's . 
Boleh juga google dekat youtube kalau nak yang demo bergerak punye ...










Jangan lupe buat ye dekat baby nanti!


Thursday, August 28

29 things that only pregnant woman would understand- and it's true!

1. What it feels like to be completely terrified and excited at the same time.

2. Morning sickness that lasts. All. Damn. Day.

3. That pantiliners aren't just for periods.

4. That sometimes you get diaper rash even when you don't wear diapers.

5. Mucus plugs. ‘Nuff said.

6. What Dolly Parton must feel like.

7. Cankles that engulf your entire leg.

8. How to waddle like a penguin.

9. The awesomeness that is the ability to grow a freakin’ human being.

10. Willing the worst pain of your life to come. SOON.

11. How you can be hot when there is ice dripping from the air conditioner.

12. What it is like to have to pee every 15 minutes. All. Night. Long.

13. Crying because the fast food worker got your order wrong.


14. The urge to punch complete strangers in the neck when they comment on how big you are.

15. The need to organize. ALL THE THINGS.


16. The first time you feel the life growing inside of you move

17. How to trim the hedges when you can no longer see them…

18. How Jabba the Hutt really feels

19. The importance of fiber.

20. When a baby does a flip off your cervix and lands on your bladder.

21. That you plan every trip out of the house around access to clean restrooms.

22. What it feels like to be punched in the stomach from the inside.

23. Getting excited when you get diarrhea because it means the baby might be coming soon.

24. What it’s like to pee a little when you cough. Or sneeze. Or breathe

25. The reason ASPCA commercials make you cry.

26. What that dude in the movie Alien felt like.

27. Sleeping in a fortress of pillows.

28. Why you put dirty dishes in the cupboard and mayonnaise in the dishwasher.

29. Loving someone deeply before you even meet them.

source from here