Tuesday, January 12

2 Year and a long way to go

Alhamdulillah,
Semalam sudah bertambah bilangan tahun dalam alam rumahtangga kami dan ditemani pula si kecik yang selalu buat kami senyum bahagia dipagi hari.
Moga hidup kami bertiga akan lebih dirahmati dan diberkati.Moga tahun depan ,kami berempat pulak. Amin.

Sunday, January 10

Ghazi's Turn One Year

26 dec 2015, Our liltle baby boy genap setahun.
Cepat sangat rasenye budak kecik ni membesar...x puas nak peluk2,nak lambung2 tup..tup.....sudah berlari lari kejar kucing...Plan asal untuk besday boy ni actually, Nak bawak die pergi Farm In The City dekat Sri Kembangan. Die memang suka kalau dapat kejar kejar sambil jerit jerit tengok binatang2 ni....tapi plan x jadi plak.Disebabkan besday tok wan Ghazi sehari sebelumnye, so bapak n uncle2 die plan nak bercutu ke Desaru.


Maka, awal pagi khamis tu bergerak le 2 kerete ke Johor Bahru.
Gerak dlm pukul 10pagi sampai Sebana Cove dlm pkul 12pagi...gile kan?
Satu hari perjalanan.... sebab,  singgah makan tengahari dekat Tanjung Ăˆmas, Muar le, singgah rumah sedara besday boy(tokwan) dekat Muar jugak ....seb baik Ghazi &cousin2 mandi malam siap2 dkt rumah sedara tokwan... jd sampai Sebana Cove trus tedo. Dah le dari entrance Sebana Cove nak ke rumah...jauhnyeeee+gelap, memula x jumpe rumah sebab dah lama x pergi situ.Owner rumah bagi kunci je,die gie umrah...anak die cume bagi tau je landmark rumah... hahahah.1/2jam-45minit carik no rumah satu2..seb baik jumpe. Masuk rumah, which is org lelaki dah siap2 bacakan doa dulu, kitorg yg ade baby & bdk kecik masuk plak, cop bilik, buat apa yang patut terus tedo. Hello, malam jumaat. Zzzzzzz


Esoknye, 
Lepas breakfast & mandi swimming pool beramai ramai,  sesi potong kek untuk 3 besday boy/girl. Kek share2, hadiah x boleh share2..hahaha



Petang plak, teruja sangat nak g Ostrich Farm. Mata kene cekap tengok signboard lokasi... kalau x boleh terlepas pandang walaupun jalan besar die jalan lurus je.
Bayaran masuk kalau x silap dewasa rm10, kanakkanak rm6...naik ostrich lain plak kene bayar...
Entrance die simple je, mcm kedai kopi tepi jalan dkt kg, once dah masuk....oiiiii....banyak ye burung ostrichhhhh ~gayat~
Seronok la jugak tgk ostrich ni, siap dpt bagi die makan lagik (ade pakcik baik hati share makanan ostrich ;p)Ghazi siap kena patuk lagik dgn ostrich ~omg~, berkenan sungguh ye ko ostrich dgn anak bujang aku..hahahaha. Die nages sikit la pastu ok je.

Lepas Ostrich Farm, carik pantai plak sebab bebudak nak berenang2 sambil mandi laut. Ghazi x mandi tp die sebok main pasir..teruja main pasir pantai sorang diri... mami teman je dkt tepi sebab x mo ghazi makan pasir..hahahahha. 
Bila sudah puas semua orang main, balik la ke rumah...rehat2 sebab esoknye mau ke Kluang tengok buyut Ghazi. Buyut ghazi dah nak 80++, dah tua dah..x bleh jalan...ade yg kata muka ghazi mcm buyut die..he he he. Dari Kluang lepas maghrib terus shot balik shah alam, pukul 12 am jugak sampai.... perghhhhhh


Kirenye short vacation la masa besday ghazi... tak le macam  baby lain, turn 1 ade party2 makan kek. hehe.  Bapak ghazi kate, dah pandai makan kek nanti baru best buat party2..hahahaha

Tuesday, October 13

My 1st Puree

Ouch...
Lamenye x update blog..hehe
X kisah le ade yg baca ke tak, janji bile dah tua sket nanti(skrg muda belia lagik) bleh jengah2 mengimbau kenangan lame..hahahaha.

Ok, Ghazi pun sudey nak masuk 10 month,
Mase belum 6 bulan dah study bagai,beli buku,baca buku,join group dkt fb pasal permakanan bayi after 6 month. Berkobar-kobar mummy si Ghazi ni. Hik..hik..
So,
Selepas 6 bulan beberapa minggu baru le bagi si Ghazi 1st food ...cube teka ape die 1st food Ghazi?.

Puree Carrot!!! ---- main reason; x mo Ghazi pakai speck macam bapak did. Ahhahahhaha....ahahahha..
Alhamdulillah,die suke..and aku pun excited. Hahahaha. Aku apply 4 days rules untuk cek samada Ghazi ade allergic tak dekat carrot. Hahaha..bunyik mcm kelakar kan sebab  carrot je pun....tapi jgn x tau ye, past a few years ni,carrot dikatakan/dikenalpasti boleh menyebabkan allergiec...so baiklah apply 4 days rules dulu dr menyesal kemudian tgk anak yg menahan seksa...

Seterusnye,
puree sweet potato,sweet corn,manggo,banana,kiwi,apple.. hahahha..mcm omputeh si Ghazi.
Actually,lebih digalakkan untuk baby diperkenalkan dgn puree sayur dan buah-buahan..jadi aku memang berhajat sangat yang si Ghazi ni follow cara permakanan aku yang kalau makan,sayur berlambak lambak dlm pinggan.hahaha
Bagus ape makan sayur n buah?. Awet muda...x caya,tgk aku (ok,sile muntah)

Mase masuk 9 bulan haritu, aku introduce ayam plak dkt die. Same jugak,4 days rule and die lulus. Yeah,bleh bagi makan ayam KFC lepas ni!.. hahahaha.. x la. No fast food ye darling mummy untill you skool. Hahahaha. Budak kecik makan makanan sihat sihat je. ;p 
Lepas Ghazi kluar ward due to bronchiolitis, sebab berat turun aku introduce plak dgn cheese & success 4 days rule. Kekadang aku pun join makan food die yang ade cheese...sedap wei..
Owh, aku guna cream cheese tatura sbb kalau yg mcm cheesedale tu, ade garam bagai. Baby bawah setahun digalak kan no salt and no sugar ye dan air masak sudah bleh diberi. Lagik banyak lagi bagus.

Latest,
Aku bagi apple dah x buat puree, potong nipis panjang panjang, masuk dlm mangkuk die n Ghazi, please feed yoursef!, hahaghaha
Bagi die makan dgn sendiri ye.. cume kene maintain ddk sebelah die supaya x tercekik. Ikan & seafood aku plan bg lpas setahun la...hahaha. risau allergic oit!! Nak bg try telur pun dok risau ni...kesian kalau allergic.

Tuesday, July 28

Anda banyak simpan barangan terpakai?.

Ok.
Baca tajuk je dah tau nak story pasal apekan....
Hihi..btw,
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,MAAF ZAHIR BATIN.

Kite as perempuan ni kan, memang x lari dari berguni guni baju dalam almari, berkoyan koyan kasut dkt rak @dalam kereta, berbakul bakul tudung or handbag kannnnn.....
Jadi kekadang bile datang angin sepoi sepoi , perasaan nak mengemas tu dtg... bile disusun semua brg2 tadi....mak ai, banyak gile. Ade yg sekali je pakai/guna, ade yg belum berusik lagik sbb beli ikut nafsu....

Maka,
Mula le carik idea mane nak sumbat brg2 terpakai ni.
Yang rajin dan nak carik duit lebih, bleh le jual as barangan preloved kan...
Yang rajin dan suka berjalan2, bleh le jual dkt kedai bundle...
Yang malas, kemas2 masuk dlm plastik letak dlm store...
Yang x rajin, kemas2 sumbat balik tempat asal...

Oklah,
Kalau ade sesape yang rajin dan nak bersusah payah sikit tu, bolehle hantarkan baju2,barang2 terpakai tu dekat kedai bundle ni. Lokasi di Bandar Kajang. Tapi nak bgtau ye, kedai bundle ni mengharapkan sumbangan SECARA IKHLAS (x de duit as a return ye) barangan terpakai untuk menampung perbelanjaan RUMAH BAITULMAL mereka.

Kirenye, mengosongkan ruang di rumah sambil beramal.Duit x banyak jadi dermakan barangan  terpakai kite pun bolehlah...
Moga2 baju cantik kite, kasut cantik kite,handbag cantik kite dapat menyumbangkan rezeki buat rumah baitulmal ni.

Mcmane nak buat jika berminat nak hantar barangan terpakai anda?

Senang je..  call saja pn ummu aiman, cakap nak hantar barang dkt kedai. Nak lagik senang, datang je ikut address dekat bawah ni. Kedai die blok belakang sekali sebelah workshop kete. Kalau nak pergi, siang hari la ye. Memalam kedai tutup. Haha

Saturday, June 27

Six Month already

Hi,
Alhamdulillah, lil Ghazi sudah 6 bulan semalam & hari ni, he will for the 1st time eat his food!.
Yaay!!!
Selama ni die asyik duk ngendap je dkt makanan mummy die, dok jeling2 je...so skang he's turn to eat!.

Actually,
Lame jugak x update entry dekat blog ni kan. Bz dgn Ghazi+kemalasan sedikit  ;p.
Parut le ramai je blogger, once kawen or dpt bb entry terbaru takes 2-3month utk diupdate. Haahhaha

X banyak sgt cerita except, on 13may haritu Ghazi kene admit ward sebab pneumonia. Ok nak tahu ape itu pneumonia?

Pneumonia tu adalah lung infection / jangkitan paru paru yang boleh menyebabkan sakit yg amat teruk dan kematian jugak.
Pesakit akan batuk, deman dan sukar utk bernafas. Pada sesetengah orang, pneumonia boleh dirawat di rumah je selepas dapatkan ubatan dari doctor. Ia memerlukan lebih kurang2-3minggu utk kembali normal tapi bagi baby, kanak2 dan orang tua ia boleh menyebabkan kematian. Jadi selalunya mereka ni akan dimasukan ke hospital untuk dipantau dam di beri rawatan.

Untul kes Ghazi plak, mase minggu cuti labour day, bapak si Ghazi sudah batuk n demam. Jadi utk elakkan Ghazi terjangkit, bapak Ghazi mmg tedo dkt hall and less body contact dgn Ghazi. Once husband recover, slow2 Ghazi plak batuk lepas tu jumaat (minggu ke2 bulan May) die start demam. Malam je badan panas jd mummy die yg very the risau same2 le x tedo sbb risau banget!!!...
Bile masuk hari ke 4 x elok lg wpun dah g jumpe doctor, siap dpt ubat batuk n antibiotik+ubat demam, which is mummy die cuma bg makan ubat demam je sbb  Ghazi belum 6 bulan lgk!.
Baby bwh 1 tahun are not recommended to give any medicine ye!!
Tapi bile suhu badan Ghazi naik 38° takkan le sampai hati mummy die nak biar anak die sakit kan...so i bagi le ubat demam jugak. Risau panas melampau.
Dan akhirnye bile sudah hari jumaat balik(minggu ke3 bulan May)trus g ER untuk amik darah. Siap kene xray dada lagik. Pastu doctor yang cek kata kene admit hospital ptg nanti. I ok je sbb lagi bagus pasal ade org berpengalaman pantau kedaan Ghazi. Kalau dkt rumah, i kang letih le tertido ke mase suhu die tgh melampau panas..naya plak.
So admit jumaat isnin baru dapat balik. Tiap2 pagi doctor datang check, 2x sehari nurse dtg bagi antibiotik, 4-5x sehari nurse masuk utk tgk condition.
Ghazi...has been a good boy. Nages sket2 je, menyusu mmg sokmo ye. Kuat nyusu budak bambam ni.

So untuk nasihat, walau mcmane pun kite suke dan yakin dgn natural remedies, bile sakit dah lebih dr 3 hari...sile le jumpe doctor. Mmg kerje diorang untuk rawat kite tapi kene bayar la ye. Hahahaha.

Masa Ghazi sakit tu, terpikir le jugak anak org lain ade yg lagi teruk sakitnye...ade yg lagi kekal sakitnya... bersyukur sgt yang Ghazi x ape2. Alhamdulillah.

Meh,
Belanje sket gambo budak bambam ni.

Thursday, May 28

Gemini Birthday Babies

celebrate besday mummy dgn bapak, yeah!

Thursday, February 26

Dua bulan pertama (^_^)

Alhamdulillah,
hari ni genap sudah Ghazi dua bulan....dua bulan yang pertama... (^____^)

Perasaan: macam di balik bintang-bintang
Realiti: letih woooooii!, x cukup tido, sakit belakang, sakit t*t*k bile bengkak susu, penat mengemas rumah
Result: bahagia bile die senyum, bile mata die bulat-bulat pandang i masa menyusu  (hik..hik..)

Tapi,
seriously talk, penat sangat nak adapt status baru ni. penat sebab x cukup rehat and asyik nak ngempeng je dgn Ghazi..(auw ..haruslah kelek-kele si mata sepet pipi boyot ni)

Untuk bulan pertama, ulang alik hospital dan klinik almost everyweek sbb jaundice. Jaundice dah ok, Ghazi punye platlet tinggi plak so kene refer Paed dekat Hospital Melaka. Hospital Melaka dengan rumah ku dalam 1/2 jam sebab bebetul tengah town, pendek kata leceh ar. Tengah pantang nak kene gi sana, gi sini. Platelet ok, HB pula rendah si Ghazi ni, confirm plak ade Mild Anemia (macam mummy die plak masa peknen). Next month kene g check up lagik untuk Mild Anemia ni. siap dapat ubat makan untuk naik kan HB si Ghazi ni. kekecik dah kene makan ubat... adeh.
Tapi bagusnye uabt ni, die makan 2 hari, pipi terus bam-bam.. suke plak tgk. kha..kha..kha..

Tadi gi check up dekat KK Shah Alam, Ghazi dah 6kg. Alhamdulillah, sihat anak mummy. mummy die je makin kerempeng... and bapak die pun same , kerempeng jugak. :P




2.8kg 


5kg

yaay!! membesar dengan sihat dan jaya nye  
(^_____________^)
alhamdulillah


Saturday, February 14

Official Photographer -Thrulens Photography

HI,
Ok entry kali ni adalah agak serious sikit. Kali ni nak review pasal official photographer masa wedding kitorang setahun yg lepas. Ye, setahun yang lepas baru nak review pasal wedding hehehe sebabnye...khamis lepas barulah aku dapat album dan dvd kawen. Itupun setelah aku bgtau si photog yg by 11 jan 2015, gambar x dpt lagik maka aku akan buat laporan polis. Last payment aku buat on February 2014.Kire genap setahun la baru dapat tengok hasil.Terkesima rasanye.

Untuk harga lebih kurang rm3k, yang aku dijanjikan akan dapat ialah album, dvd, canvas berskala besar, tapi aku cume mampu berpuas hati sebanyak 20% je sebab dpt album & dvd je.

40% rasa kepuasan hati  untuk pilihan gambar dalam album di mana aku rasa, taraf budak sekolah nye pilihan gambar yg di letak dlm album kawen tu. No gambar family aku n hubby, no gambar kengkawan opis aku, no gambar hantaran 2 belah pihak. Gambar plak bleh ade kepala ex cikgu aku kene kerat, gambar pengantin hilang separuh tangan, gambar meja beradab yang kosong..... Duh sengal betul.

Untuk dvd plak 35% je layak diberikan sbb aku tgk banyak je gambar yang boleh di gantikan dgn gambar meja beradab yg kosong tu. Tapi kebanyakan gambar mmg angle ke laut. Sgt susah nak tengok gambar yg lengkap satu badan. Kalau x kaki hilang, badan kerat separuh, etc..... Amatur amik gambar lagi smart.

Ok la, so nak buat ikhtibar bagi memana le bakal pengantin, bakal mentua, etc, kalau x nak keciwa 100% dan x de kesabaran tahap 99%, elak kan le berurusan dgn photog ni. Kalau berkenan juga, sendiri la mau ingat...mungkin rezeki anda lebih baik dari aku.

Sesapa yang rase macam x percaya je photog ni nye punye peel macam ni, bleh le email dkt aku. Bleh le aku share details dan bukti atas kenyataan aku dekat entry ni. 
Happy Chinese New Year

Thursday, February 5

Is it necessary to bathe your new-born every day? - DoktorBudak.com

 Is it necessary to bathe your new-born every day? - DoktorBudak.com


Salam semua, 
ok nak cerita pasal bayi dan mandi.
Disebabkan sekarang sudah ada baby sendiri, tapi dalam pantang.. so haruslah my mom yang mandikan Ghazi di awal-awal minggu.. hik.hik..hik..
hep... bukan x tau mandikan baby ye, biasa je tolong akak-akak aku yang ade baby kecik dedulu mandikan anak diorang... so ade pengalaman la walaupun untuk anak sendiri belum mula lagik.

Btw, untuk Ghazi, minggu pertama die x dimandikan lagi cume diwipes aje... lap-lap manje je...tapi lepas seminggu baru le mak aku mandikan die setiap hari ikut cuaca. Kalau pagi tu cuaca sejuk, so lambat sikit waktu mandi nye & sudah le tentu air panas suam-suam kuku supaya die tidak terkejut kepanasan atau kesejukan. Sama macam aku yang memang suka kan toiletries jenama BabyJohnson,Ghazi pun pakai bende yang sama. Aku suke bau bedak baby Johnson so utk Ghazi memang aku pesan dekat mak aku untuk pakaikan satu badan Ghazi...bagi wangi, boleh cium sampai lemas...heheheh

Selepas habis pantang nie, wajiblah aku dan hubby yang mandikan die pulak kan.. so kitorang masih akan mandikan die dengan air suam-suam kuku sampailah die umur 6 bulan,insyallah. Lagipun kite nie yang dewasa pun, bile nak mandi di pagi hari waktu pergi kerja pun berharap dapat mandi air panaskan sebab sejuk  dan bila balik kerja pulak berharap dapat mandi air panas jugakkan sebab nak rasa nyaman dan tenang di petang/malam hari yang meletihkan...kan...kan. inikan pulak baby..........ke aku aje?
hihihi 

johnsons-baby




Babies need to be kept clean, but frequent baths or over-cleaning can damage a new-born’s delicate skin. To properly care for your baby’s skin first you must understand some facts about your baby’s skin.
Many parents often wonder, how often should I bathe my baby? Do I really need to give him regular baths? How many times should I bathe my baby? How do I know if my baby is clean enough?
Baby’s skin is 30% thinner than adult skin, with a barrier function that is still thin and weak. This barrier function, which continues to develop during their first 12 months helps to protect the skin against harsh environmental elements like the sun and wind, but this barrier function can be disrupted by harsh soaps and cleansers. Although your baby’s skin is naturally more hydrated than yours in the first 12 months of life and it may seem visibly hydrated and soft even after cleansing, your baby’s skin actually loses moisture very easily. To prevent moisture loss from baby’s skin it needs proper care so that the barrier function remains healthy.
In the first days of your baby’s life, gentle care and hygiene are very important to protect your new-born’s delicate skin. Naturally, every parent wants the best for their baby and do not want to do anything that might lead to common skin troubles. However, there are some parents who go to the extreme and refuse to use any kind of cleanser at all, while others take the opposite view by insisting that their child is kept clean at all times, even if it means bathing them several times a day.
“As a general rule, babies can be bathed once or twice a day”; says paediatrician Dr. Foo Chee Hoe. This excludes regular cleansing between diaper changes and keeping their mouth and hands clean throughout the day. Despite our warm weather, avoid giving frequent baths so that your new-born’s delicate skin is able to maintain its natural moisture and pH balance. Most importantly, remember to use products that are clinically proven to be safe, mild and effective for babies.”
Here are some simple Do’s and Don’ts to keep in mind for baby’s bath time:

Do
  • Prepare what you need in advance.
  • Test the water temperature before putting baby in. Use a bath thermometer to check for atemperature of 37 degrees. If you don’t have a thermometer, dip your whole elbow into the water to test that it is not too hot or too cold.
  • Keep it simple. All you need is a bath with warm water, a mild and gentle baby cleanser and a fresh towel, as well as a calm and safe space to undress and later dress your baby. If your baby is still very small, a small basin placed on a flat, stable surface such as a countertop may be easier for bathing your new-born rather than a full-sized baby bathtub. When using a baby bathtub, use a rubber mat to prevent baby from sliding.
  • Stay calm. Your baby’s temperament will often reflect your own mood. Enjoy the bath time experience because every bath time can be a special moment to help a mother and her baby develop a stronger and deeper bond. To maximise the benefits, create a soothing ritual out of bath times; choose a time when you’re least likely to be interrupted, in between feeds so that he is neither full nor hungry, and use the time to interact fully with your child, without rushing.
  • Give your full attention to your baby; distractions like the telephone ringing will just have to wait.
Don’ts
  • Don’t leave your baby unattended even for a moment, regardless of whether he is in the tub or on the changing mat. Taking your attention away from your baby even for a second can affect his safety and well-being.
  • Don’t use any kind of skincare or products that is not specifically formulated for babies as may contain ingredients that are too harsh for baby’s delicate skin, leaving it dry or irritated.
Baby Skincare Essentials
Choosing the right skincare for your baby is very important, as the right skincare regimen will help protect your baby’s skin health and early development. While there are a great variety of options available, it’s important to use a trusted and established brand, with a long history of safe and trusted products. The ideal cleanser for babies is one that safely and mildly cleanses without drying your baby’s skin. It does not cause irritation or inflammation, and respects baby’s sensitive skin barrier by maintaining the skin’s natural pH level. As harsh soaps and cleansers can damage the skin barrier, causing the skin to lose its natural moisture and making the skin more vulnerable to irritants, it’s essential to choose products that are specially formulated for babies, which are hypoallergenic and clinically proven to be mild and gentle.
Dr. Foo Chee Hoe is the co-founder of Doktorbudak.com. This feature is an educational initiative by Doktorbudak.com, with support from Johnson’s Baby. For more information, visit www.doktorbudak.com

Sunday, January 18

Little Ghazi


Assalamualaikum,

Alhamdulillah...pepagi buta baru dapat update blog, itupun lepas pump susu untuk Ghazi. wink*wink*
Yes, my precious baby dah berjaya i delivered on 26 December @5.24pm. Berat 2.8kg.
Alhamdulillah, normal birth. Alhamdulllah juga lagi sekali sebab baby keluar betul2 sehari lepas ayah dia balik dari training. Khamis 5pm ayah die sampai rumah, Jumaat 5 pm baby keluar tengok dunia. syukur sangat. tak le sensorang dalam labour room.

Proses bersalin pun mudah. Pukul 10.20am air ketuban keluar sikit-sikit, sampai hospital pukul 11.15, masuk untuk check up, nurse kata dah buka 3cm without rasa sakit pun. Pukul 1pm dah buka 4cm, pukul 3.30pm nurse apply drip untuk bagi contraction while husband memang ade sentiasa dekat sebelah kecuali masa pergi sembahyang jumaat je.

Masa lepas tambah drip  lebih kurang pukul 4pm baru le terasa sakitnye contraction tu. Ya Allah, memang sakit!. rasa macam ade orang letak batu besar dekat tulang belakang. Pastu nursee pulak bagitau boleh sedut nab kalau rasa sakit, so beriya le sedut masa rasa sakit tu.....................last2, masa teran baby keluar dan sepanjang proses bersalin tu sampai 2 jam lepas bersalin tak boleh buka mata. wakakakakakka. boleh dengar apa orang cakap tapi tak boleh buka mata. even masa teran baby tu pun.hahahahhaha.
kelakar pulak rasanye, siap boleh bagi arahan dekat doctor ' ok, saya nak teran ni, 1..2..3..' hahahhahaha...apakah...hahahha... 

Siap hubby kata, i marah doctor sambil jerit taknak, masa doctor bagitau nak buat epi (potong), so x de la dipotong... tapi koyak lah... koyak rabak ok!.... mane le perasan mase tu ade ke x doctor tanye...hahah..amik kau!, kene bebel dengan doctor.

Alhamdulillah, semuanya ok finally. 
ok , ni belanje gambar 1st day Ghazi.
w
ni plak gambar bapak & Ghazi.. ok, bapak jetlag ye.. baru balik dari Paris... so muka sangat serabut.. while gambar kecik tu, mummy Ghazi sempat selfie dlm labour room..kikikikiki.