Thursday, February 26

Dua bulan pertama (^_^)

Alhamdulillah,
hari ni genap sudah Ghazi dua bulan....dua bulan yang pertama... (^____^)

Perasaan: macam di balik bintang-bintang
Realiti: letih woooooii!, x cukup tido, sakit belakang, sakit t*t*k bile bengkak susu, penat mengemas rumah
Result: bahagia bile die senyum, bile mata die bulat-bulat pandang i masa menyusu  (hik..hik..)

Tapi,
seriously talk, penat sangat nak adapt status baru ni. penat sebab x cukup rehat and asyik nak ngempeng je dgn Ghazi..(auw ..haruslah kelek-kele si mata sepet pipi boyot ni)

Untuk bulan pertama, ulang alik hospital dan klinik almost everyweek sbb jaundice. Jaundice dah ok, Ghazi punye platlet tinggi plak so kene refer Paed dekat Hospital Melaka. Hospital Melaka dengan rumah ku dalam 1/2 jam sebab bebetul tengah town, pendek kata leceh ar. Tengah pantang nak kene gi sana, gi sini. Platelet ok, HB pula rendah si Ghazi ni, confirm plak ade Mild Anemia (macam mummy die plak masa peknen). Next month kene g check up lagik untuk Mild Anemia ni. siap dapat ubat makan untuk naik kan HB si Ghazi ni. kekecik dah kene makan ubat... adeh.
Tapi bagusnye uabt ni, die makan 2 hari, pipi terus bam-bam.. suke plak tgk. kha..kha..kha..

Tadi gi check up dekat KK Shah Alam, Ghazi dah 6kg. Alhamdulillah, sihat anak mummy. mummy die je makin kerempeng... and bapak die pun same , kerempeng jugak. :P




2.8kg 


5kg

yaay!! membesar dengan sihat dan jaya nye  
(^_____________^)
alhamdulillah


Saturday, February 14

Official Photographer -Thrulens Photography

HI,
Ok entry kali ni adalah agak serious sikit. Kali ni nak review pasal official photographer masa wedding kitorang setahun yg lepas. Ye, setahun yang lepas baru nak review pasal wedding hehehe sebabnye...khamis lepas barulah aku dapat album dan dvd kawen. Itupun setelah aku bgtau si photog yg by 11 jan 2015, gambar x dpt lagik maka aku akan buat laporan polis. Last payment aku buat on February 2014.Kire genap setahun la baru dapat tengok hasil.Terkesima rasanye.

Untuk harga lebih kurang rm3k, yang aku dijanjikan akan dapat ialah album, dvd, canvas berskala besar, tapi aku cume mampu berpuas hati sebanyak 20% je sebab dpt album & dvd je.

40% rasa kepuasan hati  untuk pilihan gambar dalam album di mana aku rasa, taraf budak sekolah nye pilihan gambar yg di letak dlm album kawen tu. No gambar family aku n hubby, no gambar kengkawan opis aku, no gambar hantaran 2 belah pihak. Gambar plak bleh ade kepala ex cikgu aku kene kerat, gambar pengantin hilang separuh tangan, gambar meja beradab yang kosong..... Duh sengal betul.

Untuk dvd plak 35% je layak diberikan sbb aku tgk banyak je gambar yang boleh di gantikan dgn gambar meja beradab yg kosong tu. Tapi kebanyakan gambar mmg angle ke laut. Sgt susah nak tengok gambar yg lengkap satu badan. Kalau x kaki hilang, badan kerat separuh, etc..... Amatur amik gambar lagi smart.

Ok la, so nak buat ikhtibar bagi memana le bakal pengantin, bakal mentua, etc, kalau x nak keciwa 100% dan x de kesabaran tahap 99%, elak kan le berurusan dgn photog ni. Kalau berkenan juga, sendiri la mau ingat...mungkin rezeki anda lebih baik dari aku.

Sesapa yang rase macam x percaya je photog ni nye punye peel macam ni, bleh le email dkt aku. Bleh le aku share details dan bukti atas kenyataan aku dekat entry ni. 
Happy Chinese New Year

Thursday, February 5

Is it necessary to bathe your new-born every day? - DoktorBudak.com

 Is it necessary to bathe your new-born every day? - DoktorBudak.com


Salam semua, 
ok nak cerita pasal bayi dan mandi.
Disebabkan sekarang sudah ada baby sendiri, tapi dalam pantang.. so haruslah my mom yang mandikan Ghazi di awal-awal minggu.. hik.hik..hik..
hep... bukan x tau mandikan baby ye, biasa je tolong akak-akak aku yang ade baby kecik dedulu mandikan anak diorang... so ade pengalaman la walaupun untuk anak sendiri belum mula lagik.

Btw, untuk Ghazi, minggu pertama die x dimandikan lagi cume diwipes aje... lap-lap manje je...tapi lepas seminggu baru le mak aku mandikan die setiap hari ikut cuaca. Kalau pagi tu cuaca sejuk, so lambat sikit waktu mandi nye & sudah le tentu air panas suam-suam kuku supaya die tidak terkejut kepanasan atau kesejukan. Sama macam aku yang memang suka kan toiletries jenama BabyJohnson,Ghazi pun pakai bende yang sama. Aku suke bau bedak baby Johnson so utk Ghazi memang aku pesan dekat mak aku untuk pakaikan satu badan Ghazi...bagi wangi, boleh cium sampai lemas...heheheh

Selepas habis pantang nie, wajiblah aku dan hubby yang mandikan die pulak kan.. so kitorang masih akan mandikan die dengan air suam-suam kuku sampailah die umur 6 bulan,insyallah. Lagipun kite nie yang dewasa pun, bile nak mandi di pagi hari waktu pergi kerja pun berharap dapat mandi air panaskan sebab sejuk  dan bila balik kerja pulak berharap dapat mandi air panas jugakkan sebab nak rasa nyaman dan tenang di petang/malam hari yang meletihkan...kan...kan. inikan pulak baby..........ke aku aje?
hihihi 

johnsons-baby




Babies need to be kept clean, but frequent baths or over-cleaning can damage a new-born’s delicate skin. To properly care for your baby’s skin first you must understand some facts about your baby’s skin.
Many parents often wonder, how often should I bathe my baby? Do I really need to give him regular baths? How many times should I bathe my baby? How do I know if my baby is clean enough?
Baby’s skin is 30% thinner than adult skin, with a barrier function that is still thin and weak. This barrier function, which continues to develop during their first 12 months helps to protect the skin against harsh environmental elements like the sun and wind, but this barrier function can be disrupted by harsh soaps and cleansers. Although your baby’s skin is naturally more hydrated than yours in the first 12 months of life and it may seem visibly hydrated and soft even after cleansing, your baby’s skin actually loses moisture very easily. To prevent moisture loss from baby’s skin it needs proper care so that the barrier function remains healthy.
In the first days of your baby’s life, gentle care and hygiene are very important to protect your new-born’s delicate skin. Naturally, every parent wants the best for their baby and do not want to do anything that might lead to common skin troubles. However, there are some parents who go to the extreme and refuse to use any kind of cleanser at all, while others take the opposite view by insisting that their child is kept clean at all times, even if it means bathing them several times a day.
“As a general rule, babies can be bathed once or twice a day”; says paediatrician Dr. Foo Chee Hoe. This excludes regular cleansing between diaper changes and keeping their mouth and hands clean throughout the day. Despite our warm weather, avoid giving frequent baths so that your new-born’s delicate skin is able to maintain its natural moisture and pH balance. Most importantly, remember to use products that are clinically proven to be safe, mild and effective for babies.”
Here are some simple Do’s and Don’ts to keep in mind for baby’s bath time:

Do
  • Prepare what you need in advance.
  • Test the water temperature before putting baby in. Use a bath thermometer to check for atemperature of 37 degrees. If you don’t have a thermometer, dip your whole elbow into the water to test that it is not too hot or too cold.
  • Keep it simple. All you need is a bath with warm water, a mild and gentle baby cleanser and a fresh towel, as well as a calm and safe space to undress and later dress your baby. If your baby is still very small, a small basin placed on a flat, stable surface such as a countertop may be easier for bathing your new-born rather than a full-sized baby bathtub. When using a baby bathtub, use a rubber mat to prevent baby from sliding.
  • Stay calm. Your baby’s temperament will often reflect your own mood. Enjoy the bath time experience because every bath time can be a special moment to help a mother and her baby develop a stronger and deeper bond. To maximise the benefits, create a soothing ritual out of bath times; choose a time when you’re least likely to be interrupted, in between feeds so that he is neither full nor hungry, and use the time to interact fully with your child, without rushing.
  • Give your full attention to your baby; distractions like the telephone ringing will just have to wait.
Don’ts
  • Don’t leave your baby unattended even for a moment, regardless of whether he is in the tub or on the changing mat. Taking your attention away from your baby even for a second can affect his safety and well-being.
  • Don’t use any kind of skincare or products that is not specifically formulated for babies as may contain ingredients that are too harsh for baby’s delicate skin, leaving it dry or irritated.
Baby Skincare Essentials
Choosing the right skincare for your baby is very important, as the right skincare regimen will help protect your baby’s skin health and early development. While there are a great variety of options available, it’s important to use a trusted and established brand, with a long history of safe and trusted products. The ideal cleanser for babies is one that safely and mildly cleanses without drying your baby’s skin. It does not cause irritation or inflammation, and respects baby’s sensitive skin barrier by maintaining the skin’s natural pH level. As harsh soaps and cleansers can damage the skin barrier, causing the skin to lose its natural moisture and making the skin more vulnerable to irritants, it’s essential to choose products that are specially formulated for babies, which are hypoallergenic and clinically proven to be mild and gentle.
Dr. Foo Chee Hoe is the co-founder of Doktorbudak.com. This feature is an educational initiative by Doktorbudak.com, with support from Johnson’s Baby. For more information, visit www.doktorbudak.com

Sunday, January 18

Little Ghazi


Assalamualaikum,

Alhamdulillah...pepagi buta baru dapat update blog, itupun lepas pump susu untuk Ghazi. wink*wink*
Yes, my precious baby dah berjaya i delivered on 26 December @5.24pm. Berat 2.8kg.
Alhamdulillah, normal birth. Alhamdulllah juga lagi sekali sebab baby keluar betul2 sehari lepas ayah dia balik dari training. Khamis 5pm ayah die sampai rumah, Jumaat 5 pm baby keluar tengok dunia. syukur sangat. tak le sensorang dalam labour room.

Proses bersalin pun mudah. Pukul 10.20am air ketuban keluar sikit-sikit, sampai hospital pukul 11.15, masuk untuk check up, nurse kata dah buka 3cm without rasa sakit pun. Pukul 1pm dah buka 4cm, pukul 3.30pm nurse apply drip untuk bagi contraction while husband memang ade sentiasa dekat sebelah kecuali masa pergi sembahyang jumaat je.

Masa lepas tambah drip  lebih kurang pukul 4pm baru le terasa sakitnye contraction tu. Ya Allah, memang sakit!. rasa macam ade orang letak batu besar dekat tulang belakang. Pastu nursee pulak bagitau boleh sedut nab kalau rasa sakit, so beriya le sedut masa rasa sakit tu.....................last2, masa teran baby keluar dan sepanjang proses bersalin tu sampai 2 jam lepas bersalin tak boleh buka mata. wakakakakakka. boleh dengar apa orang cakap tapi tak boleh buka mata. even masa teran baby tu pun.hahahahhaha.
kelakar pulak rasanye, siap boleh bagi arahan dekat doctor ' ok, saya nak teran ni, 1..2..3..' hahahhahaha...apakah...hahahha... 

Siap hubby kata, i marah doctor sambil jerit taknak, masa doctor bagitau nak buat epi (potong), so x de la dipotong... tapi koyak lah... koyak rabak ok!.... mane le perasan mase tu ade ke x doctor tanye...hahah..amik kau!, kene bebel dengan doctor.

Alhamdulillah, semuanya ok finally. 
ok , ni belanje gambar 1st day Ghazi.
w
ni plak gambar bapak & Ghazi.. ok, bapak jetlag ye.. baru balik dari Paris... so muka sangat serabut.. while gambar kecik tu, mummy Ghazi sempat selfie dlm labour room..kikikikiki.


Tuesday, December 23

CTG dan VE on 38weeks

Salam semua, 
9 hari lagi nak sampai EDD, tapi yang paling seronok 2 hari lagi Encik Ikhwan balik... yaay!!!!  Excited sangat sebab inshaallah, ade le orang temankan masuk LR..... Takde le kene masuk sensorang , dah le dari 32 weeks hari tu sensorang je so tak mo le bersalin pun sensorang jugak (T___T)

Terima kasih baby, sebab dengar cakap mummy, kite tunggu bapak balik.. (^_________^) 
(eh, confirm je x bersalin dlm 2 hari ni kan :P)

Ok nak cerita pasal sudden CTG dan VE yang aku kene buat hari Rabu lepas. Alkisah nye waktu pagi masa mandi rasa le ade macam air keluar, 2x &  sangat yakin yang air tu bukan urine. Lagipun air tu keluar je terus tanpa ditahan-tahan. Tak banyak mana le lebih kurang 1/2 cawan kot. Petang harinye dalam pukul 5 lebih baru nak terhegeh-hegeh pergi consult doctor. Itupun lepas rasa macam baby kurang gerak. Hah! cuak masa tue. Pergi Klinik Soraya, buat scan dan dapat surat rujukan untuk buat CTG dekat SALAM. Doctor kata baby ok tapi die suggestkan jugak buat CTG untuk lebih confirm. Masa tu aku blur apa kah itu CTG?. Tapi pergi jugak lah, yang penting nak tau baby ok ke tidak?.  Lepas check up dkt Klinik Soraya terus whatsapp hubby, die baru nak start kelas & die pun suruh cepat-cepat pergi SALAM. eceh..risau le tu :P

So, terus je la pergi Salam  dalam pukul 6 lebih tu, bagitau officer dekat kaunter ade referral letter untuk buat CTG, terus pergi buat pendaftaran, dalam 20 minit lepas tu, ada nurse panggil untk buat CTG dan VE dekat level 2. J aditerkedek-kedekle aku ikut nurse yang cute tu. Masa tengah tunggu kene panggil tadi, sempatlah google ape tu CTG. 

CTG  singkatan dari cardiotography, merupakan satu prosedur dimana  sepasang alat atau radar dipasang di perut ibu dalam jangka masa 30-45 minit atau lebih untuk mengambil bacaan degupan jantung baby dan juga mengesan kontraksi. Masa tu still blur lagik macam mana ye rupa nye..hahahhaha... Kena baring lama jugak masa aku buat CTG tu, dalam 1/2 jam.... pastu benda yang paling tak disangka kena VE. Ve or vaginal examination or dalam bahasa melayunye, nurse check Miss V aku..erk.. dengan cara menyeluk...hahahhaha... seb baik ade le jugak membaca kalau nak kene seluk menyeluk nie, reaction kite mesti relax dan tenang supaya tak sakit....alhamdulillah ,masa nurse tu seluk tak sakit pun. geli-geli je :P, , tapi memula kena sound juga dengan nurse sorang lagi sebab datang lambat ke hospital. Die kata' awak tak tau yang air ketuban awak tu banyak atau sikit, kalau apa-apa jadi dekat baby kan dah susah lagi pun awak anak sulung ni'. Aku pun sengih je sambil kata baik nurse. 

Lepas buat VE, nurse tu ada bagitau yang lepas ni akan ada darah sikit keluar, jadi aku assume sikit lah keluar maybe macam calit-calit je,tapi masa aku jalan pergi dekat kereta, terasa ade air mengalir dari peha ke kaki siap meleeh ke jalanraya ok, dah le waktu maghrib.  Balik  jerumah, masuk toilet tengok banyaknye darah,terus basuh dan pakai panty linear. 2 hari juga la keluar darah sikit-sikit. Masa malam memula tu, siap ade keluar darah ketul lagik, tapi aku ingat nurse tu bagitau selagi tak keluar air ketuban yang banyak, contraction yang selang 5 minit atau keluar darah yang banyak, relax je...kalau ade salah satu baru pergi hospital dengan pantas nye....

Jadi, result utk CTG dan VE aku haritu, air ketuban masih ok, x pecah pun. 
Baby pun ok...so aku x tau air apa kah itu yang penting baby ok!...alhamdulillah.

Friday, December 5

Mild Anemia


MILD ANEMIA ----  duh... dah nak abis pregnancy week boleh plak ader anemia ~dugaan lagi~ 
Dedulu masa single, ingat senang je nak ader baby....tersilap 220% rupanye....hahahaha....  Tapi alhamdulillah, mild je 10.8 masa check up 34minggu haritu. 

So bile balik dari check up gigih le mengoogle  5 wife 1 husband untuk menambah ilmu sebab selama ni rasa  sihat walafiat + makan berkhasiat dah. Sayur makan, buah makan, fast food, meggi, air gas once in a blue moon, ikan pevret dari ayam.... tapi dah nama nye manusia biasa kan... harus lah ade turun naiknye, sakit baik nye.. hehehe.


Lepas tu, last check up 36 weeks, doc bagi ubat tambahan. Saferon nama die sebab berat turun 1kg. Ergh..~DUSH~ makan banyak tapi berat turun?.. apakah..apakah... Saferon ni ubat jenis kunyah warna coklat, fungsi utk tambah darah. Hehehe... makan je la kan bukan x sedap pun,bleh je kunyah-kunyah. Baby sihat dan normal, berat 2.6kg..membesar dengan jaya nya!. Alhamdulillah. 


Ok mari kite tengok 5 wife 1 husband pasal Anemia ni :

Anemia adalah satu keadaan dimana terjadinya pengurangan sel darah merah atau hemoglobin(HB)  dalam badan. Apabila sel darah merah atau HB ini berada di bawah nilai normal maka sel-sel dalam tubuh tidak akan dapat oksigen yang mencukupi. Apabila oksigen tidak mencukupi maka, gejala anemia akan kelihatan. Hemoglobin ni adalah bahagian utama dari sel darah merah yang berfungsi untuk memekatkan darah dalam badan.


Jumlah HB yg normal bagi lelaki ialah 13.5-18.0 gram/dL dan bagi wanita ialah 12-16 gram/dL. Manakala bagi wanita hamil, jumlah HB adalah berbeza iaitu 10-15 gram/dL. Biasanya jumlah HB sebelum hamil dan semasa hamil akan berubah. Namun begitu, jika jumlah HB adalah kurang daripada 10, ibu akan berisiko menghidapi anemia.


Anemia ni ade beberapa jenis tapi nak fokus kan dengan pregnant woman lah kan...


anemia boleh menyebabkan kelahiran pramatang. Ibu hamil yang menghidap anemia akan berasa letih dan lemah. Kekurangan zat besi, folat dan vitamin B12 menjadi alasan utama berlakunya anemia sebab baby di dalam kandungan akan menyerap nutrien yang diambil oleh ibunya. 

Bak kata doctor aku dulu ' baby ni macam parasit, die serap semua nutrien utk die dulu, balance yg sikit2 baru dapat kat mak die' ouch!!! :P

Oleh sebab tu, ibu mengandung perlulah mengambil makanan yang mengandungi zat besi, folat dan vitamin B12 dalan jumlah yang lebih berbanding sebelum hamil untuk mengekalkan jumlah haemoglobin dalam darah. Jika kurang darah, banyak kesan kurang baik. Hb boleh rendah semasa hamil walaupun awal kehamilan bacaan sangat cantik. Ini kerana :

  • Peningkatan dalam isipadu darah  
  •   Penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah 
  •   Penurunan kadar hemoglobin normal. 
  •   Punca anemia selama kehamilan juga boleh meliputi:
  •   Kurangnya pengambilan zat besi dalam diet 
  • Kekurangan asid folat
  •  pendarahan gastrointestinan
  •  Kehilangan darah dari pendarahan buasir 
Pesakit anemia ini biasanya kekurangan zat besi di dalam badan. Namun begitu, sekiranya jumlah zat besi dan asid folic mencukupi, ada kemungkinan korang boleh menjadi anemic kerana perubahan besar proses pencernaan semasa kehamilan.

Risiko anemia semasa kehamilan akan menjadi lebih besar sekiranya:
  •  Jika mempunyai morning sickness teruk dengan muntah yang kerap
  • Jika mempunyai dua atau lebih berturut-turut kehamilan
  • Jika mempunyai kehamilan berganda
  • Jika aliran haid sebelum kehamilan itu berat 
Keadaan ini menyebabkan ibu hamil memerlukan 18-27 gram zat besi setiap hari. Malah jika tidak menerima cukup vitamin B12 atau asid folik, kehilangan sejumlah besar darah, atau beberapa penyakit darah warisan seperti sickle cell disease juga boleh menyebabkan anemia semasa kehamilan.

Apakah simptom anemia?
  •   Keletihan yang berlebihan
  •  Jika keadaan menjadi parah, boleh menyebabkan pengsan, pening, kulit pucat, degupan jantung cepat atau tidak teratur, dan sesak nafas.
  • Tumpah darah bagi wanita bersalin sebab HB tidak berfungsi dengan jaya untuk memekatkan darah.
  • luka lambat sembuh.
Kesan kepada ibu sekiranya paras hb kekal rendah sehingga kelahiran,
  • Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
  • Mengalami keguguran
  • Mengalami kegagalan jantung
  •  Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
  • Risiko alami penyakit berjangkit
Kesan kepada bayi dalam kandungan:
ok, mari kite tengok lak makanan yang boleh menambahkan darah bagi mereka yang ade anemia.
  • Daging merah mengandungi kadar zat besi yang tinggi untuk membantu memerangi anemia semasa hamil.
  • Brokoli mengandungi vitamin, zat besi dan folat. Brokoli sangat bagus dimakan ketika hamil kerana ia juga mengandungi antioksidan yang mmapu melawan penyakit dan jangkitan. 
  • Pengambilan dua biji pisang setiap hari sangat baik untuk wanita hamil. Ini adalah kerana folat yang terkandung di dalam pisang boleh membantu dalam pertumbuhan janin dan peghasilan sel-sel baru.
  • Kekacang adalah salah satu sumber untuk mencegah anemia. Ambillah kekacang sebagai snek menggantikan makanan ringan.
  • Bayam merupakan makanan paling baik di dalam kalangan sayuran untuk ibu hamil. Bayam merah ataupun hijau, menyerap zat besi dan folat untuk memerangi anemia.
  • Hati ayam dipercayai dapat menambah kepekatan darah. Tapi pengambilan hati terlalu kerap tidak digalakkan kerana ia merupakan organ dalaman yang tidak elok untuk otak.
  • Kerang juga terkenal dalam mencegah anemia. Sambal kerang ..sedapnye
  • Telur bahagian kuningnya sahaja yang mengandungi nutrien termasuk zat besi yang diperlukan penghidap anemia. Mengambil kuning telur dapat mengekalkan jumlah haemoglobin dalam darah.
  • Oat boleh melawan anemia semasa hamil memberikan mineral yang diperlukan tubuh badan berserta zat besi. Oat juga mudah dicerna. Ibu hamil sangat sesuai mengambil oat.
  • Buah delima dapat mempertahankan jumlah sel darah merah & kandungan zat besi yang terdapat dalam buah delima dapat mengurangkan gejala anemia.
  • Mengambil madu di dalam menu harian anda jika anda mengalami anemia. Madu boleh juga menggantikan gula di dalam minuman dan makanan.
  • Khasiat kurma tidak dapat disangkal lagi. Ini termasuk meningkatkan penghasilan sel darah merah. Kurma yang sedap dan manis ini turut memberi tenaga kepada anda.
  • Kismis dapat membantu melawan anemia semasa kehamilan. Buat kismis sebagai snek harian 
  • Roti, beras perang , cereal  yang mengandung gandum mampu memenuhi keperluan  zat besi dalam tubuh dan mengurangkan risiko terkena anemia.
ok, so memana yang rasa kurang darah tu, sile-sile lah consume makanan di atas dengan lebih produktif lagi ye. Sebenarnye banyak lagi makanan yang boleh tambah darah dalam badan kite, kene rajin google dan rajin makan!. hihi






Wednesday, December 3

Giveaway Special Mama & Bayi

Salam Rabu, 
masa blog walking cari entry pasal pregnancy tadi...terjumpa la entry ni dari Family Nutrition Centre & Vitaminhouz . Ade giveaway special untuk para ibu dan bayi. 

Sebab ni 1st baby and aku bercita-cita besar untuk breastfeed baby aku sampai umur 2 tahun (insyallah)  and as bapak baby pun sangat lah menyokong baby nye diberi susu ibu aja, so harus lah ade kelengkapan bagai macam hadiah dari giveaway ni kan utk bantu aku berjaya dalam misi breastfeed ni kan ..... hehehehhe. 


Teruja oit bile tengok anak akak aku yang tembam bam bam sebab fully breastfeed. Sihat sebab dapat nutrien dari susu ibu bukan obes ye.  x caya cube tengok nie..... tembam dan sihat kan?...


btw, ni masa baby ni umur 6 bulan dan sebenarnya, akak aku pjj dengan husband die. si kecik ni tinggal dgn ayah die di Melaka (rumah mak aku) while mak die stay dgn aku di Shah alam. So aku menyaksikan le betapa banyak nye stok susu beku dalam freezer rumah aku dan rumah mak aku... pergh....cube tgk stock susu ni... kagum ok!


(bleh click dkt link utk cerita stock susu pjj akak aku nie ;P)



ok berbalik dengan entry give away nie, utk sesapa yang bakala de anak kecik dan bercita-cita besar macam aku nie, moh le kite try masuk give away nie...tapi sorry ye short notice, tarikh tutup besok 04 december, 11.59pm. x pe, xpe  usaha tangga kejayaan..kalau dah nama nye rezeki entry pukul 11.50pm pun boleh menang kan...hihihi..amin






Giveaway RM 750.00


Alhamdulillah, dengan ini kami melancarkan  Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM 750.00 

Giveaway ini julung kali diadakan dan sangat istimewa. Hadiah yang lumayan berupa produk penyusuan ibu bernilai RM 750.00 untuk dimenangi. Dijemput semua mama dan papa blogger di Malaysia menyertai giveaway ini dan memeriahkan lagi giveaway ini... (*___*) . Tujuan utama giveaway ini diadakan adalah untuk menggalakkan para ibu bapa diluar sana untuk sedar betapa pentingnya penyusuan susu ibu. Dan amatlah digalakkan ibu-ibu menyusui bayi secara ekslusif selama 6 bulan dan teruskan sehingga bayi berumur 2 tahun pula. Golongan bapa pula, sokonglah isteri anda dalam menjayakan penyusuan bayi anda.

9 Pemenang Bertuah


9 Pemenang Bertuah akan dipilih dan diadili seadil-adilnya oleh pihak kami. Pemilihan akan dilakukan secara undian manual.

Tempoh 1 Bulan


Giveaway ini akan berlangsung selama 1  bulan, bermula 04 November 2014 ; 12.00 am sehingga 04 Disember 2014 ; 11.59pm. 

Pastikan anda baca, faham dan ikuti syarat-syarat penyertaan agar anda layak untuk dipilih sebagai pemenang.

Syarat-syarat Penyertaan (WAJIB BUAT) :

     1. BUKAN Shaklee Independent Distributor
    
     2. Blogger Malaysia yang tinggal di Malaysia sahaja
     
     3. FOLLOW blog  penganjur/penaja ;

             www.vitaminhouz.com 
         www.honeyonnee.com 
           

      4. LIKE Facebook Page Penaja

  
   5. Buat entry di blog anda bertajuk Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM 750.00 dan               link kan ke entry giveaway ini. Buat cerita anda sendiri berkenaan giveaway ini dan kami akan           pilih entry terbaik. Entry terbaik yang terpilih akan ditapis pula untuk undian secara manual.     

6. Setelah selesai semua syarat-syarat diatas, HANTAR penyertaan anda dengan cara         TINGGALKAN LINK ENTRY ANDA  di ruangan komen giveaway ini sahaja. Hadiah Lumayan Menanti Anda !! Pesanan Penaja/Penganjur  Pemenang akan ditentukan melalui pemilihan entry terbaik dan kemudian diundi secara manual. 









ok.. mari join ye, mane tau ader rezeki baby dalam perut ni....hehehhe..amin.

Friday, November 28

Kos Bersalin di Shah Alam

Salam Jumaat semua, 
Entry ni terhasil bile mana aku yang dah 35 weeks ni baru terhegeh-hegeh nak booking and buat appointment untuk bersalin di Hospital Salam, Shah Alam. Sebenarnye tak de leh terhegeh-hegeh mane pun, memang mane-mane mom2be yang monthly check up dkt klinik kerajaan or klinik swasta dan  nak bersalin dekat hospital swasta akan pergi buat appointment dalam week yang lebih kurang macam aku la ni... so  xbleh le nak kata aku terhegeh-hegeh kan...... hahahaha.

Owh, berbalik dengan kisah aku ni, di pagi isnin yang indah dengan rajinnye aku call Hospital Salam untuk buat appointment, direct call Pn Seri (Ext: 4503), pembantu Doktor Siti Mariam. Aku pun explain lah dekat die yang aku nak buat appointment check up sebab nak bersalin dekat Salam. Aku bagitau jugak yang aku ni dah 34 week jadi mane satu week (35@36) yang aku patut dtg utk check up sebab aku dah diberitahu yang at least 2x check up di Salam kalau nak bersalin dekat situ. Pn Seri tu terus bagi aku tarikh appointment yg masa tu aku dah 37w... which is kalau le aku terbersalin awal, macamana kan? kan?.. pastu die bagitahu lagik, kalau bwh 36w bersalin, doktor pakar Salam x amik. DANG!!!!!!... abeh, aku nak bersalin dekat mana kalau bb kluar awal kan?..... nganga jap..... pastu aku set je date yg Pn. Seri tu bagi utk check up....  3 minggu lagi!..(T____T)

Pastu ptg sket whatsapp dengan hubby, inform dkt die so die suruh try g DEMC dengan KPJ tanye pasal procedure nak bersalin n etc. Jadi dekat bawah ni apa yang aku dapat satu hari pergi berjalan sambil bersurvey di DEMC & KPJ, Shah Alam. 

- Normal (RM1999k) 
: bilik 2d1n, bb immunization (bcg, hepatitis B & Vit K), meals &  6% gov tax.
: epidural (RM600), forceps (RM350), vacumm (RM350), induce (RM250).
: deposit upon registration : (RM1k)
: Procedure - Appointment on 37 weeks, 2 x check up & kene ade refferal letter dari 
   klinik monthly check up.
            
 - Elective czer only (RM5555k) 
: bilik 3d1n, bb immunization (bcg, hepatitis B & Vit K), meals &  6% gov tax.
: deposit upon registration (RM2k)

- Emergency czer  (additional cost)


- Normal (RM3k-RM5k) 
: bilik include, bb immunization include, meals include
: epidural (RM1k day/ RM2k night), vacum, forceps, induce (lain harga)
: Deposit upon registration (RM2k)
: Procedure - appointment check up any week pun boleh, 2x check up  & kene ade  
  referral letter dari klinik monthly check up

- Elective czer / Emergency czer (RM10k - RM15k)


- Normal (RM3.8k - RM4.5K)
: bilik 2d1n (single room), meals include
: epidural (RM1k), Vacum & forceps (RM800)
: bb immunization (RM800-RM1k)
: deposit upon registration (RM2k)
: Procedure -  Appointment BEFORE 33 weeks, 2 x check up, kalau dah lepas 33 weeks,  
                         kene call utk appointment & nurse akan tanye kan dulu dekat doctor, 
                         samada nak terima patient ke tak & kene ade referral letter dari klinik      
                         monthly  check up. Selalunya kalau tak de masalah, doktor akan terima

-Elective Czer (RM8.5k - RM11k)
: bilik 3d2n (single room)
: deposit upon registration (RM5K)

-Emergency Czer (RM10k - Rm12k)
: bilik 3d2n (single room)
: deposit upon registration (RM5K)


KPJ, aku x dapat details sangat sebab die tak provide phamplete lagi pasal nak tunggu GST. jadi, tu je yang aku sempat tanye dekat customer service diorang. Untuk DEMC & KPJ, sesapa ade AIA insurance (aku ler tue ;), masa registration tu cuma tunjuk je kad insurance pastu boleh check in bilik. Kalau dekat SALAM, still kene bayar deposit walaupun AIA cover.

Alternatif Hospital bersalin terdekat -- Hospital Tunku Ampuan Rahimah (HTAR, Klang) dan jugak Hospital Sg. Buloh. Opismate aku bersalin dekat HSB, kene bayar RM19 je... yeah!.. facilities HSB ada lah agak terbaru buat masa ni berbanding HTAR yang building die pun agak menyeramkan... hehehhe... Owh, ade Umra Private hospital jugak dekat seksyen 13 depan stadium shah alam, tapi aku x survey sbb jauh dari seksyen 19. hehe


jadi skrang, aku hari-hari psycho bb supaya die tunggu bapak die balik on krismas nie... doa bebanyak die x kluar awal sgt... uh..uh..uh....


ps:
Info-info ni aku dpt pada tarikh 24 Nov 2014 ye, ape-ape perubahan adalah digalakkan check sendiri :)

Monday, November 24

Carpal Tunnel Syndrome in Pregnancy

Pernah dengar x Carpal Tunnel Syndrome?
x pernah.. so do I..hehehehe
tapi since pregnant ni, pernah le dengar and baca a few times... tapi tak le tergerak hati nak google...cume tau yang simptom die , tangan, pergelangan tangan , jari akan jadi kebas dan boleh dikatakan lenguh serta sakit.

Nak di jadikan kesah , masa dah 32 weeks mengahmpiri ke 33 weeks hari tu , masa bangun tedo rasa kebas gile tangan. NUMB. which is nak gengam tangan pun x larat sebab rasa kebas dan sakit. masa tu dlm otak dah terpikir-pikir , carpal tunnel kah ini?... and yes, bile dah relieve sket which is mase tengahari, google lah pasal carpal tunnel syndrome ni. SAH!... memang dah kene bende alah ni... ~~~adeh...dugaan~~~

Syndrom ni memang normal untk pregnant woman kene  same le jugak macam syndrom kaki bengkak waktu pregnantso x le rasa macam takut sangat cume gigih lah masa tedo bile terjaga tu mmg rasa numb gile tangan, pepagi nak siram air guna baldi kecik pun lenguh x larat,secawan air pun x larat nak angkat, nak genggam jari jemari tu  pun x larat rasa sakit je, nak potong bawang pun lenguh tau.. potong 2-3 hiris, rehat kejap..hahahaha.. especially tangan kiri.. pergh.... lenguh bai~bunyi teruk kan...~ G pasar beli barang dapur, jinjit plastik, pastu letak jap plastik terus lenguh tangan ... adeh... ~dugaan sungguh~

Memang tangan & jari-jari  rasa lenguh je memanjang satu hari, selalu nye dah ptg2 dlm pukul 2-3 ok dah...tinggal sket2 rasa sengal-sengal je... pastu esok tu kene lagik...ulang bende yang same... hehehehe. Kalau tengok jari & tangan x nampak pun kembang.. tapi bile tengok bebetul , nampak le domok sket dah jari2 yang panjang tu.. cincin kawen yg dulu longagr pun sudah tidak ku pakai sebab sudah x longgar lagik..hahahahha.. alhamdulillah , kaki belum le bengkak lagi.. Doanye, x mo le bengkak bagai.. susah nak pakai kasut plak nanti :P, 

Last check up bb dah 2.4kg.. no wonder le mummy rase perut dah makin berat...tu pun ramai yg tegur perut kecik... hehehe.. x  tau budak kecik ni dah membesar dgn jaya nye sampai mummy die naik 1.6kg within 2 weeks... adeh.

ok. kalau nak tau lebih lanjut pasal carpal tunnel ni , boleh klik dkt BabyCenter ni. panjang lebar diorang explain and also a few link nie, carpal tunnel ,   carpal tunnel,   untuk info. 



btw, Baby will coming out soon ... another 38days to go... yaay!!!!
& so do the bapak baby... yeah..christmas cepat le dtg.. mummy dah rindu dkt bapak baby ni... hehe


Monday, November 3

Baby Bump

ok. ni gambar amik before pergi expo dekat IDCC MALL....
on 31weeks pregnant... ramai kate baby bump kecik je... alhamdulillah le kecik... besar2 x larat ooo...
ni pun dah rasa berat.... 
Tolong doakan kami berdua ye.. :)



 
yg pepel tu, Haninda Aulia, anak akak aku... 
nanti bleh jadi member dgn baby Cik Na ye.. 

sebakul sudah baju budak kecik nie...
tunggu die kluar je ni yaaay!!!
 ^___^