Wednesday, April 23

Thursday, April 17

Takdir

hi...
dah sebulan lebih dah miscarriage nye hal berlalu....
dari mula tau peknen sampai masa miscarriage, macam -macam rasa ade...
mase peknen tu x sangka sgt wpun boleh jangka sebab period a week before nikah...
tapi masa dah tau peknen tu..still mcm x sangka.. betul ke peknen  ..ke x ni..
& slowly pregnancy symptom tu hilang... lagi le rasa mcm betul ke x ni...
mase tu mcm x de lagi rasa sedih, more tu mcm was-was...
then bile saat pandang sarung baby lepas tarik mase dalam toilet...mcm blur...
'baby dah x de!'
dush~ terus baring dekat sofa lepas bersih kan...
pastu seminggu meroyan.. kejap ok kejap sedih le, rasa pesal baby x jadi le.. hubby kene marah sokmo, marah hubby x sayang baby la... stress dgn keje la... about 2 week...
slowly recover... terima seadanya..percaya yang ade sebba terjadi semua nie.. betul jugak, kalau baby yg jadi tu sakit..kesian plak dkt die kan...hem...
x pe lah, belum rezki nak dapat pegang baby...tapi alhamdulillah, both me and hubby dah rasa perasaan mengandung tu. hubby dah rasa morning sickness... hehehe.

Tuhan, 
Kurniakan lah kami zuriat yang soleh dan solehah..sepasang bayi kembar yang soleh dan solehah.
amin (nak bby twins terus ..hihi)


Monday, April 14

Nihongo Name

jom..
sesekali masa boring-boring, 
kite tukar plak name kite dalam bahasa jepun...heheheh
comel plak bunyi nye --Nihongo



Arisa Adachi
Share this with the world by placing the following code on your site or blog:



Thursday, April 10

Big Bad Wolf is coming to MELAKA




yeah.. he's coming on 19-27 April2014,
10am to 10pm
MITC, Ayer Keroh
jom reramai..

Thursday, March 27

Cara nak check harga barang dapur kite

jom try check harga barang dapur kite :) ----- Check

Tuesday, March 25

kerja

erk...busan nye kerje...
malas pun ade... macam sudah x de hati mau kerje di sini....
mari..mari..kerja kosong..carik saye... :P

Tuesday, March 18

6 week and 3 day


6 weeks and 3 day, 
as the previous entry about pregnancy,it's february 11 that it's confirmed that i am pregnant. 
a few doctor visit, after a little spotting ... finally doctor hajar [4th doctor] said my baby in good condition after vaginal scan because the baby cannot be seen through normal scan or even 3D scan...even, Dr. Hajar first thought that may be this is Ectopic Pregnancy... alhamdulillah. it is not. 
But a few days after the last visit, it's happen again. A cramp, a colic and a bleeding again... and finally on March 7, a visit to gyne@salam specialist, Dr Siti Mariam, again a vagina scan due to retroverted uterus, she said that she cannot detect my baby heart beat. (T__T) and she frankly inform me that maybe.... the pregnancy will not survive. I insisted to give a try for this pregnancy so she gave me a duphaston to eat for a week. 
and, on March,12 after  Maghrib.
i feel the pain...not the usual pain. it's different and for a glance i knew.. i just knew that my baby will not survive...and it's coming out. blood, pain and i just stare to the thing that come out from my vagina. 
next morning, vagina scan again @ Salam in a way  to check if there is possibility for D&C procedure.
Alhamdulillah, it's all clear. 
no need operation. just a few day resting at home. 
just a few day to stabilize my emotion.

Dear baby, 
mummy love you.daddy too.we have been together for a month and a few days. it's count!...even you not yet a fetus and there is no heartbeat but still, we love you so much. You are the symbol of mummy & daddy love. 
Muah.

sorry daddy, 
being so harsh to you. 
i knew you feel the same as i do..but sorry, i can't manage my emotion properly.
i love you.

Friday, February 14

its POSITIVE (^______________^)


Alhamdulillah, 
syukur sesangat pada Mu ya Allah, 
waalupun belum gie doctor lagi utk pengesahan tapi 4 x test UPT, semua double line...walaupun 2x test nampak blur... lagi lah buat aku confused sampai kene mintak free consultation dgn akak aku. die dah suke2 hati confirm yang mmg pregnant sbb double line dah ade, cume x nampak je...
kalau nak ikut kan period tracker, mmg dah lepas berharu-hari jangkaan period, tapi aku x hirau sangat sebab period mmg kelam kabut pun dari zaman anak dara dulu. takat terlepas 3,4 bulan tu mmg x risau lah....
tapi sebulan 2 sebelum kawen , period cantik je timing die, seminggu sebelum kawen...period. so masa honeymoon mmg tengah subur sesangat kalau ikut period tracker apps ni.  ^_____^
dan tak sangka pagi hari 11 februari, genap sebulan kawen , pakai clearblue upt, sah2 keluar double line = pregnant. 
masa tu hubby dah g keje and die pun tau result test2 sebelum ni...cume memasing x percaya. 
whatsapp die image result upt... terus die balas 'alhamdullillah, kite jumpe doctor ye nanti'

Ya, Allah, 

Kau lindungi lah bayi dalam kandungan ku dari segala yang bakal memudaratkan nya dan diriku.
amin


1st & 2nd try pakai yg nie, dua line tp blur....cume kali kedua tu terang sket le merah die..sket je..
3rd &4th try, sbb yg 3rd nye x jadi..x kluar apepun line.. so, kuatkan semangat buat lagi after 1/2hr..terus dapat symbol +.


alhamdulillah...
nak jumpe doctor utk cek sudah berapa minggu kamu 
wahai budak kecit dlm perut ibu ni...

Thursday, February 6

Wedding Review : Mentari Kreatif andaman

Ok, 
hari ni nak review mak andam sekali dgn pelamin. (entry panjang eh)
Mentari Kreatif name die, location dekat depan Melaka Sentral.
Same juga dengan catering haritu, book mase wedding fair.  Amik package baju sepersalinan lengkap, mekap 1x touch up 1x, pelamin. total damage rm1650.  lepas balik dari book tu, terus google, ade le juga bad review tapi doa bebanyak. sebab aku x rajin nak balik byk kali ke melaka (cut-cost nak kawen :P), so dlm bulan 10 br g pilih baju, before encik hubby fly. 
 a few day before tu, kitorg buat appointment sbb nak dtg weekend.

1st appointment (3bulan sebelum majlis)

sampai je, x de customer lain, tapi ade 2 org staff, salah sorang layan kitorang. 
muka x friendly, tapi ok dan banyak membantu... dont' judge book by its cover eh... 
hahahhaha. terus tanye pasal kebaya putih, ade 2 pilihan..so amik yg cantik di mata.
encik hubby pun try baju. while waiting encik hubby, pilih lak pelamin. so basically 1st appointment -settle decide kaler baju, kaler n jenis pelamin. 

2nd appointment (1 week before majlis) 

kitaorg sampai pagi, even kitorang sampai dulu dr kak pah (akak yg layan kitorang). hehe. 
kali ni nak fitting punye session. so mase akak tu tgh on phone, sambil le mata tengok2 baju cantik yg lain.. ter try le 3 set kebaya yang lain.... pastu dah siap2 decide nak tukar kebaya grey..hehe...then tetiba encik hubby decide nak pilih not a kebaya & kaler pepel... so layan kan je... Kak pah mmg terbaik. sgt membantu. sgt peramah.

3rd appointment (a day before wedding)

last fitting sbb haritu tukar kaler baju, dgn kak pah jugak. 7pm and hujan plak tu... so kali ni try semua set persalinan utk besok nye majlis, pilih kaler tudung, handboquet, try kasut, encik hubby try all the accessory... and pukul 8pm baru gerak g klinik. encik hubby demam.

on the day of event

kak arni, owner butik yg dtg mekap kan. kecik molek je org die. peramah jugak & good news, kak pah pun ade. die yang teman kan... rasa relax je dgn diorang nie sbb x nervous sgt pun. even kak arni siap tanye kebaya nikah aku mane beli kain.die cakap cantik & klasik. hehehe

overall, 

sgt puas hati dgn service mentari kreatif and berbesar hati nak recommend dkt b2b area melaka (eh diorang pun byk job besar  dkt kl ok). 
5 bintang sbb mmg x bermasalah masa bekerja dgn diorang hari tu. & kak pah , highly recommend. :)


1 week before majlis, selamba tukar baju kawen :P


pelamin dari mentari kreatif
baju sanding & pelamin dr Mentari Kreatif. 
i heart Mentari Kreatif & kak Pah...hihihi



so, disebabkan gambar x dpt lagi, jadi pending dulu ye gambar mekap...hehehehhe...

Saturday, February 1

Wedding Review : Sunrain Canopy & Catering

Alhamdulillah, 
sudah 2 minggu lebih pun jadi isteri Mohd Ikhwan Ibrahim...
dah balik honeymoon  dan start kerje macam biasa pun....
syukur sangat dekat Allah , majlis Melaka & Klang went smooth...sume orang happy, sume cukup makan, makanan sedap, sume cantik-cantik, ramai kengkawan yg datang and paling penting, pengantin happy (^___^)
hehehe
ok, nak review a few thing masa wedding Melaka, maybe boleh membantu sedikit sebanyak b2b yang kekadang dtg cari info-info...
untuk catering  dekat Melaka, or maybe boleh jugak kalau anda berada belah muar, tampin... boleh kot diorang ni datang provide...i would like to recommend Sunrain Canopy & Catering, based dekat Taman Cempaka, Melaka. Actually, masa hired Sunrain nie, x tengok langsung pun pasal review, x pernah langsung dgr nama ni, tapi mase dekat wedding fair tu,  Sunrain booth  ade bagi food tester & cara  entertain pun boleh tahan dan disebabkan masa tu Sunrain ni bagi diskaun yang agak banyak jugak + food tester sedap terus je hired, terus bayar deposit & sampai sekarang rasa x menyesal pilih Sunrain. Masa bulan June tu,cuma ade caterer & canopy je, pelamin, make-up etc belum ade lagi.

Before majlis, adalah jugak google cari review, still x jumpe jugak,maklumlah kes caterer tipu pengantin nie ade je berlaku, jadi x mo lah terkena plak.... boleh pening kepala nanti. Ade sekali tu , pergi 1 wedding dekat kg, & my mom kenal pakcik caterer tu & tanye lah pasal Sunrain Caterer ni. Alhamdulillah, feedback baik even pakcik tu bgtau owner Sunrain, abg Roy tu dulu kerje dgn die. tepuk* tepuk* (senang hati masa ni). hihi.
1st payment buat masa bulan 10, kasi 75% terus sebab x rajin nak ulang alik bayar, so last payment masa hari wedding. Abg Roy kata nak dtg ukur tapak seminggu sebelum majlis, tapi terlewat beberapa hari. Anyhow, staff Sunrain call & inform kenapa lewat, masa nak dtg lagi sekali utk ukur tapak, diorang call dulu..I like.... (senang nak manage time)

Antara perkara-perkara yang boleh direcommend kan tentang Sunrain nie;
  1. Buat kerja muka happy, mesra...so x de le kite rasa mcm ade org asing dtg dgn muka x mesra buat kerja dekat rumah kita.
  2. Bersopan santun staff sunrain, berbudi bahasa jugak. nenek i yang cakap & nenek i mmg cerewet ok. pernah die halau kwn2 kakak i mase dtg raya sbb x salam die... huhu..cerita zaman skolah :P
  3. Kerja kemas dan cermat,  personally i g check sume kelengkapan yg diorang provide. sgt kemas diorang buat kerja. 
  4. Ape2 benda etc, dtg rumah, pasang khemah, call dulu , so x de le kes, x de orang dekat rumah.
  5. Seminggu sebelum majlis, i tukar warna baju so automatically kene tukar kaler khemah sbb dah sama level warna baju, bile call diorang , sgt memahami, siap tolong bagi advice..walau pun i yg rasa cemas sbb menyusahkan diorang ..:P
  6. Makanan sedap , semua tetamu kata sedap ye..walaupun i x rasa.. :(, tapi puas hati sebab tetamu kata sedap. 
  7. bila dah abes majlis, staff Sunrain kemas barang pun cepat, jadi x de le rasa macam semak je laman rumah 2-3 hari lepas majlis. Hari yg same juga kemas, cuma khemah 2 hari selepas majlis atas permintaan. 
  8. Layanan staff masa wedding, ni x boleh nak pantau plak tapi my mom kata, abg Roy suruh staff die amik kan semangkuk cendol utk pengantin.. yessa, seb baik i dapat rasa cendol tau.. - cendol lain supplier ;P
overall, puas hati sangat. sape-sape yang masih x boleh decide caterer untuks ebarnag majlis, boleh lah try contact Sunrain. In Sha Allah, mereka akan lakukan yang terbaik.

ok, 
boleh tgk gambar2 dari Sunrain mase Majlis :P















kek 2 tingkat yg cantek ni foc dbb dlm pakej


candy buffet dr cabutan bertuah (^__^), yibayiba






 pengantin yg happy :)