Wednesday, June 15

What is Montessori?


Next year, Ghazi sudah umur 3 tahun walaupun kalau ikut bulan dia baru je jadi 3 tahun masa January nanti, tapi kitorang husband & wife ada plan nak enrollkan Ghazi playschool/playgroup untuk dia belajar bersosial,belajar bermain dengan bebudak lain, belajar kongsi mainan,tempat, belajar berdikari &belajar dengar arahan teacher.

Plan asalnya, nak biar dia belajar  semua tu bila dia ada adik nanti, tapi belum ada rezki logic dan aku tengok die nie pun dah kemain manjanye,mengadanye, kemain x mo share barang dengan orang hatta, dengan aku pun kadang- kadang dia x bagi ...(O__O'), bapak die lagi la selalu kena...
Dengan budak depan rumah plak, bila budak yg sebaya die ni keluar depan pintu grill sambil bawa kereta mainan die, si ghazi ni dan dan tu die jerit2 nak kereta budak tu. Kadang-kadang budak tu bagi, kalau dah dekat tangan die memang die bawa masuk rumah terus x mo bagi balik... hei..hei..hei....NO ok! x elok ok!

Maka dengan gigih la aku buat survey di shah alam ni untuk playgroup/playschool
Priority,
1. Montessori method
2. Islamic
3. Shah alam
4. Ada laman (x rumah kedai)
5. X mahal sgt :P

kenapa montessori, sebab ianye merupakan satu method/kaedah. Walaupun hanya playgroup/playschool ni untuk main-main je, kalau ada kaedah tersusun maka lagi bagus kan. x de la tunggang langgang nampaknya.
Bleh refer youtube atas ni untuk lebih jelas apa tu kaedah montessori.

Bila aku buat survey ni, rerupanya banyak tadika,taska dekat Shah Alam ni. X de anak memang x perasan, bila dah ade anak ni...semua benda baru perasan :P
After listed a few, ni antara yang kitorang berkenan

1. Smart Reader Kids
2. Brainy Bunch Islamic Montessori
3. Nurcaliph Montessori
4. Little BumbleBee Montesori
5. Little Caliph


ok, kita sambung review next entry..kih..kih..kih..

Saturday, April 16

Kisah Budak-Budak

Allah...Lame sungguh rasanye dah tak menaip.... bz dan malas pun ade jugak..hehehe
marilah  mari merajinkan diri,memeriahkan kembali blog yang tak ramai follower ni..tapi..tapi..
alhamdulillah, ade le jugak follower walaupun suam-suam kuku...

ok,sekarang tiap-tiap hari lepas pukul 5 petang, aku dengan rajin nye akan bawa orang bujang aku tu pergi taman dekat area rumah aku ni... bagi die beriadah sikit, sambil kenal-kenal rumput, semut, kereta, orang, dari duduk terperuk je dalam rumah kan.. tak bersambung le plak neuron-neuron dalam kepala kang!.... hahaha. Selalunye 1/2 jam main sambil kenal pokok ,semut ,kereta dekat parking kereta.  kawasan ade pokok jadi redup je. Lari-lari sana sini tengok semut, tengok burung gagak(burung lain x de), tengok train lalu... 1/2 jam lagi aku bawak die gie main dekat taman. Sekarang sudah pandai slide sendiri. ok, satu pencapaian bagi die. hahaha

Nak cerita, 
ade lah 1 hari ni pergi awal, taman ni ade 2 playground, jadi ghazi mainlah playground no.2 sebab ade game tic tac toe animal. die minat sangat main yang tu. dah boring main yang tu, die berlari-lari plak main dekat playground no.1. Ade sekumpulan budak-budak perempuan dari taska dekat depån taman tu tengah duduk dekat permainan situ.. si Ghazi ni pula nampak gaya macam nak berkawan tapi di bantai pandang je dari jauh.. so aku pun ikut le die main , sedang elok die naik tangga yang di atasnya bebudak perempuan tu berkumpul, aku dengar suara ' eeeew...sebuk je die ni, kacau orang je'.....aku...erk.( hamboi!!!, x padan yang kecik. x reti belajar share). pastu bebudak perempuan ni asyik le cakap bende yang sama sambil turun dari tangga dan main permainan dekat sebelah belakang pulak. Aku perasan yang mak-mak bebudak ni ade je dekat situ, tapi x de sorang pun nak tegur anak masing-masing....ke aku yang over ni?.

Memang le bebudak tu kecik-kecik lagik, pakai seluar pun londeh-londeh nampak pampers, tapi kalau mak-mak tak rajin mulut nak tegur/ajar anak takkan nak tunggu dah besar baru nak ajar....
hem..... ke aku yang over ni?.Kalau dari kecik tak di ajar berkongsi, masa bila pulak ko nak ajar anak ko berkongsi nanti-nanti kan? Esok nye pun same jugak, cuma kali ni, ghazi awal jadi dah siap-siap main slide, budak-budak perempuan ni baru keluar dari taska dan terus jerit ' Asyik kacau je die ni, sébuk la'... Erk, mana mak ko ni dik?...ke makcik yang over ni!! hahaha..

Monday, February 22

Farm in the city

Happy Monday!
Sekejap je hampir habis bulan Februari. Cepat betul masa berlalu pergi kan...
Okla, kali ni nak cerita pasal trip kami 1 keluarga ke Farm In the City dekat Sri Kembangan.
Sebenarnye, ingat kan jauh le menghala ke Sri Kembangan rupa rupanye dekat je. Kalau tau Pasar Borong Selangor, confirm le boleh tau tempat ni. Cuma agak tersorok sikit dan tiada signboard dekat bahagian jalan besar, kitorang pun guna google Maps. Hehehe
Tiket dewasa dgn mykad RM32, x de mykad RM40++, kanak kanak  yang tinggi lebih 70cm RM27.
Farm ni sangat sesuai untuk bawa anak anak kecil yang baru nak kenal binatang macam kuda,kura kura, lembu, ular kecil,monyet etc. Ayam itik pun ada ya, jgn cakap sume budak kenal ayam ye... balik kampung boleh kejar ayam.... Ghazi ayam pun  x pernah pegang lagik. Dekat kampung nenek lela ayam tak de. Hahaha
Dekat sini agak menarik sebab binatang dekat sini kita boleh usik, pegang, kejar etc...x macam dlm zoo. Kite dapat tengok je ..pegang x dapat le.. Dekat farm ni siap boleh bagi kura kura makan, burung makan, ikan makan....seronok wey!!, aku pun teruja tau!. Well, Ghazi mcm biase le..cool. Buat muka blur die.hahahah
Kawasan terjaga dan di setiap stesen binatang akan ade tempat untuk basuh tangan sebab lepas mengedik gedik pegang binatang2 tu, wajib la basuh tangan ye. Hygiene ye!. Ade sabun juga di sediakan. Pekerja dekat situ pun semua friendly. Akan ade abang2 photographer yang akan offer untuk ambilkan gambar official di beberapa stesen binatang dan lepas tu die akan bagi kita kupon untuk tunjuk dekat booth gambar masa nak balik nanti. Jadi kalau x bawak kamera, x payah risau...bawak duit je sebab 1 keping RM22. Mahal tapi cantik la. Hahahaha.
Anggaran masa  kalau tak ramai orang 1 1/2 jam sudah boleh habis pusing satu farm dan tak de halangan kalau nak pusing 10x pun... kawasan pun banyak pokok, jadi x panas sangat. Toilet bersih dan surau,food court & restaurant pun ada. Jadi meh le ke Farm In The City ye...
ni 1st binatang yang greet kitorang sekeluarga. kura-kura yang besar gile. bukan sekor dua, berekor- ekor. Pastu dapat sayur kängkung boleh bagi kura-kura makan tapi x boleh naik atas badan kura-kura ye walaupun die besar. hehe

ni plak dekat sängkar burung-burung. Pekerja dekat situ letak burung dekat bahu Ghazi, seb baik Ghazi cool je muka. Ada budak yang satu family lagik, nages2.kesian plak tgk...hehe

ayam...ghazi teruja kejar ayam jantan nie..die ikut je ayam tu
hahahha

ni racoon, pun comel sangat.
gentle je amik makanan dari  tangan kitorang.
Mase ni dah start panas sket...


walaupun agak letih bila sudah habis pusing satu farm, tapi memang seronok  sangat.

Tuesday, January 12

2 Year and a long way to go

Alhamdulillah,
Semalam sudah bertambah bilangan tahun dalam alam rumahtangga kami dan ditemani pula si kecik yang selalu buat kami senyum bahagia dipagi hari.
Moga hidup kami bertiga akan lebih dirahmati dan diberkati.Moga tahun depan ,kami berempat pulak. Amin.

Sunday, January 10

Ghazi's Turn One Year

26 dec 2015, Our liltle baby boy genap setahun.
Cepat sangat rasenye budak kecik ni membesar...x puas nak peluk2,nak lambung2 tup..tup.....sudah berlari lari kejar kucing...Plan asal untuk besday boy ni actually, Nak bawak die pergi Farm In The City dekat Sri Kembangan. Die memang suka kalau dapat kejar kejar sambil jerit jerit tengok binatang2 ni....tapi plan x jadi plak.Disebabkan besday tok wan Ghazi sehari sebelumnye, so bapak n uncle2 die plan nak bercutu ke Desaru.


Maka, awal pagi khamis tu bergerak le 2 kerete ke Johor Bahru.
Gerak dlm pukul 10pagi sampai Sebana Cove dlm pkul 12pagi...gile kan?
Satu hari perjalanan.... sebab,  singgah makan tengahari dekat Tanjung Èmas, Muar le, singgah rumah sedara besday boy(tokwan) dekat Muar jugak ....seb baik Ghazi &cousin2 mandi malam siap2 dkt rumah sedara tokwan... jd sampai Sebana Cove trus tedo. Dah le dari entrance Sebana Cove nak ke rumah...jauhnyeeee+gelap, memula x jumpe rumah sebab dah lama x pergi situ.Owner rumah bagi kunci je,die gie umrah...anak die cume bagi tau je landmark rumah... hahahah.1/2jam-45minit carik no rumah satu2..seb baik jumpe. Masuk rumah, which is org lelaki dah siap2 bacakan doa dulu, kitorg yg ade baby & bdk kecik masuk plak, cop bilik, buat apa yang patut terus tedo. Hello, malam jumaat. Zzzzzzz


Esoknye, 
Lepas breakfast & mandi swimming pool beramai ramai,  sesi potong kek untuk 3 besday boy/girl. Kek share2, hadiah x boleh share2..hahaha



Petang plak, teruja sangat nak g Ostrich Farm. Mata kene cekap tengok signboard lokasi... kalau x boleh terlepas pandang walaupun jalan besar die jalan lurus je.
Bayaran masuk kalau x silap dewasa rm10, kanakkanak rm6...naik ostrich lain plak kene bayar...
Entrance die simple je, mcm kedai kopi tepi jalan dkt kg, once dah masuk....oiiiii....banyak ye burung ostrichhhhh ~gayat~
Seronok la jugak tgk ostrich ni, siap dpt bagi die makan lagik (ade pakcik baik hati share makanan ostrich ;p)Ghazi siap kena patuk lagik dgn ostrich ~omg~, berkenan sungguh ye ko ostrich dgn anak bujang aku..hahahaha. Die nages sikit la pastu ok je.

Lepas Ostrich Farm, carik pantai plak sebab bebudak nak berenang2 sambil mandi laut. Ghazi x mandi tp die sebok main pasir..teruja main pasir pantai sorang diri... mami teman je dkt tepi sebab x mo ghazi makan pasir..hahahahha. 
Bila sudah puas semua orang main, balik la ke rumah...rehat2 sebab esoknye mau ke Kluang tengok buyut Ghazi. Buyut ghazi dah nak 80++, dah tua dah..x bleh jalan...ade yg kata muka ghazi mcm buyut die..he he he. Dari Kluang lepas maghrib terus shot balik shah alam, pukul 12 am jugak sampai.... perghhhhhh


Kirenye short vacation la masa besday ghazi... tak le macam  baby lain, turn 1 ade party2 makan kek. hehe.  Bapak ghazi kate, dah pandai makan kek nanti baru best buat party2..hahahaha

Tuesday, October 13

My 1st Puree

Ouch...
Lamenye x update blog..hehe
X kisah le ade yg baca ke tak, janji bile dah tua sket nanti(skrg muda belia lagik) bleh jengah2 mengimbau kenangan lame..hahahaha.

Ok, Ghazi pun sudey nak masuk 10 month,
Mase belum 6 bulan dah study bagai,beli buku,baca buku,join group dkt fb pasal permakanan bayi after 6 month. Berkobar-kobar mummy si Ghazi ni. Hik..hik..
So,
Selepas 6 bulan beberapa minggu baru le bagi si Ghazi 1st food ...cube teka ape die 1st food Ghazi?.

Puree Carrot!!! ---- main reason; x mo Ghazi pakai speck macam bapak did. Ahhahahhaha....ahahahha..
Alhamdulillah,die suke..and aku pun excited. Hahahaha. Aku apply 4 days rules untuk cek samada Ghazi ade allergic tak dekat carrot. Hahaha..bunyik mcm kelakar kan sebab  carrot je pun....tapi jgn x tau ye, past a few years ni,carrot dikatakan/dikenalpasti boleh menyebabkan allergiec...so baiklah apply 4 days rules dulu dr menyesal kemudian tgk anak yg menahan seksa...

Seterusnye,
puree sweet potato,sweet corn,manggo,banana,kiwi,apple.. hahahha..mcm omputeh si Ghazi.
Actually,lebih digalakkan untuk baby diperkenalkan dgn puree sayur dan buah-buahan..jadi aku memang berhajat sangat yang si Ghazi ni follow cara permakanan aku yang kalau makan,sayur berlambak lambak dlm pinggan.hahaha
Bagus ape makan sayur n buah?. Awet muda...x caya,tgk aku (ok,sile muntah)

Mase masuk 9 bulan haritu, aku introduce ayam plak dkt die. Same jugak,4 days rule and die lulus. Yeah,bleh bagi makan ayam KFC lepas ni!.. hahahaha.. x la. No fast food ye darling mummy untill you skool. Hahahaha. Budak kecik makan makanan sihat sihat je. ;p 
Lepas Ghazi kluar ward due to bronchiolitis, sebab berat turun aku introduce plak dgn cheese & success 4 days rule. Kekadang aku pun join makan food die yang ade cheese...sedap wei..
Owh, aku guna cream cheese tatura sbb kalau yg mcm cheesedale tu, ade garam bagai. Baby bawah setahun digalak kan no salt and no sugar ye dan air masak sudah bleh diberi. Lagik banyak lagi bagus.

Latest,
Aku bagi apple dah x buat puree, potong nipis panjang panjang, masuk dlm mangkuk die n Ghazi, please feed yoursef!, hahaghaha
Bagi die makan dgn sendiri ye.. cume kene maintain ddk sebelah die supaya x tercekik. Ikan & seafood aku plan bg lpas setahun la...hahaha. risau allergic oit!! Nak bg try telur pun dok risau ni...kesian kalau allergic.

Tuesday, July 28

Anda banyak simpan barangan terpakai?.

Ok.
Baca tajuk je dah tau nak story pasal apekan....
Hihi..btw,
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,MAAF ZAHIR BATIN.

Kite as perempuan ni kan, memang x lari dari berguni guni baju dalam almari, berkoyan koyan kasut dkt rak @dalam kereta, berbakul bakul tudung or handbag kannnnn.....
Jadi kekadang bile datang angin sepoi sepoi , perasaan nak mengemas tu dtg... bile disusun semua brg2 tadi....mak ai, banyak gile. Ade yg sekali je pakai/guna, ade yg belum berusik lagik sbb beli ikut nafsu....

Maka,
Mula le carik idea mane nak sumbat brg2 terpakai ni.
Yang rajin dan nak carik duit lebih, bleh le jual as barangan preloved kan...
Yang rajin dan suka berjalan2, bleh le jual dkt kedai bundle...
Yang malas, kemas2 masuk dlm plastik letak dlm store...
Yang x rajin, kemas2 sumbat balik tempat asal...

Oklah,
Kalau ade sesape yang rajin dan nak bersusah payah sikit tu, bolehle hantarkan baju2,barang2 terpakai tu dekat kedai bundle ni. Lokasi di Bandar Kajang. Tapi nak bgtau ye, kedai bundle ni mengharapkan sumbangan SECARA IKHLAS (x de duit as a return ye) barangan terpakai untuk menampung perbelanjaan RUMAH BAITULMAL mereka.

Kirenye, mengosongkan ruang di rumah sambil beramal.Duit x banyak jadi dermakan barangan  terpakai kite pun bolehlah...
Moga2 baju cantik kite, kasut cantik kite,handbag cantik kite dapat menyumbangkan rezeki buat rumah baitulmal ni.

Mcmane nak buat jika berminat nak hantar barangan terpakai anda?

Senang je..  call saja pn ummu aiman, cakap nak hantar barang dkt kedai. Nak lagik senang, datang je ikut address dekat bawah ni. Kedai die blok belakang sekali sebelah workshop kete. Kalau nak pergi, siang hari la ye. Memalam kedai tutup. Haha

Saturday, June 27

Six Month already

Hi,
Alhamdulillah, lil Ghazi sudah 6 bulan semalam & hari ni, he will for the 1st time eat his food!.
Yaay!!!
Selama ni die asyik duk ngendap je dkt makanan mummy die, dok jeling2 je...so skang he's turn to eat!.

Actually,
Lame jugak x update entry dekat blog ni kan. Bz dgn Ghazi+kemalasan sedikit  ;p.
Parut le ramai je blogger, once kawen or dpt bb entry terbaru takes 2-3month utk diupdate. Haahhaha

X banyak sgt cerita except, on 13may haritu Ghazi kene admit ward sebab pneumonia. Ok nak tahu ape itu pneumonia?

Pneumonia tu adalah lung infection / jangkitan paru paru yang boleh menyebabkan sakit yg amat teruk dan kematian jugak.
Pesakit akan batuk, deman dan sukar utk bernafas. Pada sesetengah orang, pneumonia boleh dirawat di rumah je selepas dapatkan ubatan dari doctor. Ia memerlukan lebih kurang2-3minggu utk kembali normal tapi bagi baby, kanak2 dan orang tua ia boleh menyebabkan kematian. Jadi selalunya mereka ni akan dimasukan ke hospital untuk dipantau dam di beri rawatan.

Untul kes Ghazi plak, mase minggu cuti labour day, bapak si Ghazi sudah batuk n demam. Jadi utk elakkan Ghazi terjangkit, bapak Ghazi mmg tedo dkt hall and less body contact dgn Ghazi. Once husband recover, slow2 Ghazi plak batuk lepas tu jumaat (minggu ke2 bulan May) die start demam. Malam je badan panas jd mummy die yg very the risau same2 le x tedo sbb risau banget!!!...
Bile masuk hari ke 4 x elok lg wpun dah g jumpe doctor, siap dpt ubat batuk n antibiotik+ubat demam, which is mummy die cuma bg makan ubat demam je sbb  Ghazi belum 6 bulan lgk!.
Baby bwh 1 tahun are not recommended to give any medicine ye!!
Tapi bile suhu badan Ghazi naik 38° takkan le sampai hati mummy die nak biar anak die sakit kan...so i bagi le ubat demam jugak. Risau panas melampau.
Dan akhirnye bile sudah hari jumaat balik(minggu ke3 bulan May)trus g ER untuk amik darah. Siap kene xray dada lagik. Pastu doctor yang cek kata kene admit hospital ptg nanti. I ok je sbb lagi bagus pasal ade org berpengalaman pantau kedaan Ghazi. Kalau dkt rumah, i kang letih le tertido ke mase suhu die tgh melampau panas..naya plak.
So admit jumaat isnin baru dapat balik. Tiap2 pagi doctor datang check, 2x sehari nurse dtg bagi antibiotik, 4-5x sehari nurse masuk utk tgk condition.
Ghazi...has been a good boy. Nages sket2 je, menyusu mmg sokmo ye. Kuat nyusu budak bambam ni.

So untuk nasihat, walau mcmane pun kite suke dan yakin dgn natural remedies, bile sakit dah lebih dr 3 hari...sile le jumpe doctor. Mmg kerje diorang untuk rawat kite tapi kene bayar la ye. Hahahaha.

Masa Ghazi sakit tu, terpikir le jugak anak org lain ade yg lagi teruk sakitnye...ade yg lagi kekal sakitnya... bersyukur sgt yang Ghazi x ape2. Alhamdulillah.

Meh,
Belanje sket gambo budak bambam ni.

Thursday, May 28

Gemini Birthday Babies

celebrate besday mummy dgn bapak, yeah!

Thursday, February 26

Dua bulan pertama (^_^)

Alhamdulillah,
hari ni genap sudah Ghazi dua bulan....dua bulan yang pertama... (^____^)

Perasaan: macam di balik bintang-bintang
Realiti: letih woooooii!, x cukup tido, sakit belakang, sakit t*t*k bile bengkak susu, penat mengemas rumah
Result: bahagia bile die senyum, bile mata die bulat-bulat pandang i masa menyusu  (hik..hik..)

Tapi,
seriously talk, penat sangat nak adapt status baru ni. penat sebab x cukup rehat and asyik nak ngempeng je dgn Ghazi..(auw ..haruslah kelek-kele si mata sepet pipi boyot ni)

Untuk bulan pertama, ulang alik hospital dan klinik almost everyweek sbb jaundice. Jaundice dah ok, Ghazi punye platlet tinggi plak so kene refer Paed dekat Hospital Melaka. Hospital Melaka dengan rumah ku dalam 1/2 jam sebab bebetul tengah town, pendek kata leceh ar. Tengah pantang nak kene gi sana, gi sini. Platelet ok, HB pula rendah si Ghazi ni, confirm plak ade Mild Anemia (macam mummy die plak masa peknen). Next month kene g check up lagik untuk Mild Anemia ni. siap dapat ubat makan untuk naik kan HB si Ghazi ni. kekecik dah kene makan ubat... adeh.
Tapi bagusnye uabt ni, die makan 2 hari, pipi terus bam-bam.. suke plak tgk. kha..kha..kha..

Tadi gi check up dekat KK Shah Alam, Ghazi dah 6kg. Alhamdulillah, sihat anak mummy. mummy die je makin kerempeng... and bapak die pun same , kerempeng jugak. :P




2.8kg 


5kg

yaay!! membesar dengan sihat dan jaya nye  
(^_____________^)
alhamdulillah