Wednesday, July 2

2nd trimester

alhamdulillah, first week ramadhan bermakna sudah masuknye 2nd trimester. last check up, doctor mariam kata, baby sihat.membesar dengab bagusnya. dapat dengar bunyi heartbeat baby jugak.sangat kuat ok, macam orang tgh drill dinding. siap tergelak lagi bile dengar bunyi macam tu. hehe. 1st trimester utk 2nd pregnancy ni memang agak mencabar. walaupun 2nd pregnancy ni dikire 1st jugak la kan..sbb hrtu x rasa ape2 pun. sempat pun cuma 7minggu. kali ni hari2 muntah x kira time dengan encik husband pun alami bende yang sama. makan nasi muntah.minum susu muntah. makan sayur muntah. stress... sampai rase takut nak makan. tapi ader jugak a few things boleh makan cuma agak pelik sebab bukan lah favourite food mase normal, mcm beehoon, fastfood, milo, kueytew ...tu semua encik husband nye favourite.hahahah. sah2 baby encik husband. kekeke. baby bump appeared sgt awal..maybe sbb rahim dah bersedia disebabkan 1st pregnancy haritu kot....jadi nampakle obvious dari biase. doctor mariam dah hentikan ubat imun 4life transfer mase nak masuk 2nd trimester, so di gantikan dgn multivitamin elepro. makan 2 biji sehari +asid folic mcm biase. disebabkan 2nd pregnancy ni x de period ..so EDD dianggarkan on 05th of January 2015. hehehe.. tapi rasa macam end of december je.... ape2 pun, doakanlah yg terbaik utk kami berdua. moga dapat le hendaknya kali ni dukung dan susukan baby ni..amin..

Wednesday, June 18

Nasihat untuk bakal ayah/para suami/para lelaki

salam semua, 
hari ni nak cerita sikitla...share2 ilmu/pengalaman sikit kan...
mase pregnant ni baru la kita, orang perempuan tau susah dan senangnya ibu2 kita bila mengandungkan kita dedulukan.. So timbullah sudah rasa insaf dalam diri.... Cepat2 lah g minta maaf kat ibu (kalau hidup lagi), sedekahkan bebanyak Al-Fatihah. Macam-macam dugaan ye dengan morning sicknesnye la, dgn susah nak makannye la sebabb tak de selera, dengan sakit belakangnye la sebab perut makin membesar, dengan kurang tidurnye lah sebab rasa kurang selesa dan banyak lagik....

Tapi kene lah ingat dan kuat kan semangat, kata orang lain pregnancy lain ragam nye... ade yang relax je tak de sebarang masalah ,ade yang terlepek lesu tak boleh buat sebarang kerja... Jadi simpati lah lebih sikit dekat ibu-bu mengandung yang terpaksa menempuh keadaan yang tak menyelesakan ni.....

Buat para bakal ayah or ayah2 , nak le dikongsi nasihat dan tips serba sedikit nie.... untuk bakal ibu kepada anak2 awak jugakkan / ibu anak2 awak jugakkan....
Bile para isteri anda  disahkan mengandung confirm la kan kena buat check up....swasta ataupun kerajaan .. hak masing-masing dan bertuah la badan para isteri bile para ayah2 ni dtg sekali teman kan isteri2 anda.. alhamdulillah....syukur.

Tapi, anda sendiri sebagai bakal ayah/ayah /lelaki  kena le bijak dan bertimbang rasa. Masa menunggu nama dipanggil utk check up selalunya amik masa.... Selalu nya di klinik2 ni ade disediakan tempat duduk/ tempat menunggu ....jadi jika berkemungkinan isteri anda  seorang yang kuat semangat, tiada rasa pening-pening bile ada bunyi2 kuat di sekeliling, tiada alahan mual2 bila kena tgu lama, mampu berdiri lama atau selesa dgn kerusi yg tiada tempat bersandar belakang atau sofa lembut.... janganlah berfikiran sempit dengan menganggap semua wanita mengandung kuat macam isteri anda. Tahniah!, isteri anda kuat semangatnye tapi tidak isteri orang lain.

Ada saja para bakal ibu/ibu yang walaupun dah 2-3x mengandung, ada alahan bau,rasa bila orang ramai di sekeliling, rasa pening bila anda buka youtube dengan kadar suara yang sangat kuat atau duduk sebaris sambil mengoyang-goyangkan kerusi dengan kuat. Kami memang banyak ragam.... tapi masa inilah anda sebagai bakal ayah / ayah/ suami/ lelaki yang bijak, menunjukkan kebijaksanaan anda dan betapa tingginya tahap timbang rasa anda dengan kurangkan kadar suara youtube bila ade bakal ibu2/ibu yang dah 10 kali pegang /urut kepala sebab pening mendengar bunyi tak diudang itu atau terus menjawab panggilan telefon anda di kawasan yang jauh dari mereka dari terus menjawab dengar suara yang lantang mcm dekat pasar. 

Ilmu sekarang sangat mudah di cari, petik jari saja anda boleh dapatkan beribu-ribu maklumat mengenai pregnancy.. maka anda sebagai bakal ayah/ayah/suami yang berwawasan/milenium kenalah rajin study mencari bahan bacaan dan ilmu... lain pregnancy lain ragamnye. Dan anda sebagai isteri, boleh le tolong educatekan juga suami-suami anda. Sharing is caring kan....

Sepatut kalau nampak bakal ibu2/ibu mengandung dgn perut yg besar, sudi-sudilah kiranya mengoffer tempat duduk anda yg selesa utk mereka. Meraka mungkin malu nak bertanya pada anda sebab ibarat menampakkan betapa lemahnya anda sebagai seorang lelaki. Dan jikalau anda ingin bercakap dlm telefon, silelah  kurangkan kelantangan suara anda atau beredarlah ke kawasan lain. Manakala pula bila di tegur yg suara youtube anda kuat, atau bau makanan anda agak kurang menyelesakan para ibu dan mendatangkan rasa pening buat si bakal ibu/ibu...silelah bertolak ansur... 

Tak perlulah disindir2 sebab kelemahan kami ni... Kami pun tak diminta banyak kerenah seperti ni tapi demi seorang cahaya mata kami berjuang untuk harapan sekeluarga. Tak perlulah melenting sambil menjeling-jeling bile ditegur seolah-olah berkata ' isteri aku ok je, ko tu yang mengada-ngada'.  Kami pun kalau boleh mahu seperti isteri encik tapi apakan daya, ini keja Allah, bukan kami. Janganlah disebabkan isteri anda kurang atau tidak meragam...anda beranggapan kami semua bakal ibu/ibu2 seperti isteri anda. Lain pregnancy lain ragam nye encik.

Silelah menjadi lelaki yang bertimbangrasa dan berhemah. Jika anak-anak anda bising, si ibu yang mengandung boleh saja tahan kepeningan dan kepenatan itu sebab mereka tahu kanak2 x mampu berfikir sehebat bapa-bapa mereka.  Maka sewajarnya, tunjukkanlah kegentleman anda sebagai lelaki bertamadun , berilmu dengan menghormati wanita-wanita lain sama seperti anda menghormati ibu dan isteri anda. 

 Mungkin hari ini anda duduk di sofa yang empuk,sedangkan si ibu dgn perut besarnya lelah  berdiri terkebil2 mencari sofa utk duduk merehatkan diri.....mana le tahu esok lusa giliran itu berbalik kepada ibu, isteri, anak perempuan ataupun cucu-cucu anda.......

Thursday, May 29

Wedding Gift

Hi bride to be...
or bride to be nye kawan , punye adik, punye akak...etc..
heheheh... cepat , jgn lepas kan deal nie... ( kalau sgt berkenan lah )..
hehehhehe..
comel sangat...meh klik sini 



DEAL specifications:-
Design 1: Love Birds (12.5*4*5cm)
Design 2: Bride and Groom (11*7*4.5cm)
Design 3: Two Peas in a Pod (12*5.5*4cm)
Design 4: Mr & Mrs Sweet (9*4.5*5cm)
Design 5: Kissing Fish (13*5.5*6cm)
Design 6: Owls always love you (8.5*5.5*6cm)
Design 7: Feathering the Nest (11*7*6cm)
Design 8: Apple of My Eye (10.5*5.5*4cm)


Friday, May 23

the baby in me...

dear baby, 
I saw your heart beating last Wednesday so please survive ya this time..
mummy & daddy want to hold and hug you..

muah...muah..

Wednesday, April 23

Thursday, April 17

Takdir

hi...
dah sebulan lebih dah miscarriage nye hal berlalu....
dari mula tau peknen sampai masa miscarriage, macam -macam rasa ade...
mase peknen tu x sangka sgt wpun boleh jangka sebab period a week before nikah...
tapi masa dah tau peknen tu..still mcm x sangka.. betul ke peknen  ..ke x ni..
& slowly pregnancy symptom tu hilang... lagi le rasa mcm betul ke x ni...
mase tu mcm x de lagi rasa sedih, more tu mcm was-was...
then bile saat pandang sarung baby lepas tarik mase dalam toilet...mcm blur...
'baby dah x de!'
dush~ terus baring dekat sofa lepas bersih kan...
pastu seminggu meroyan.. kejap ok kejap sedih le, rasa pesal baby x jadi le.. hubby kene marah sokmo, marah hubby x sayang baby la... stress dgn keje la... about 2 week...
slowly recover... terima seadanya..percaya yang ade sebba terjadi semua nie.. betul jugak, kalau baby yg jadi tu sakit..kesian plak dkt die kan...hem...
x pe lah, belum rezki nak dapat pegang baby...tapi alhamdulillah, both me and hubby dah rasa perasaan mengandung tu. hubby dah rasa morning sickness... hehehe.

Tuhan, 
Kurniakan lah kami zuriat yang soleh dan solehah..sepasang bayi kembar yang soleh dan solehah.
amin (nak bby twins terus ..hihi)


Monday, April 14

Nihongo Name

jom..
sesekali masa boring-boring, 
kite tukar plak name kite dalam bahasa jepun...heheheh
comel plak bunyi nye --Nihongo



Arisa Adachi
Share this with the world by placing the following code on your site or blog:



Thursday, April 10

Big Bad Wolf is coming to MELAKA




yeah.. he's coming on 19-27 April2014,
10am to 10pm
MITC, Ayer Keroh
jom reramai..

Thursday, March 27

Cara nak check harga barang dapur kite

jom try check harga barang dapur kite :) ----- Check

Tuesday, March 25

kerja

erk...busan nye kerje...
malas pun ade... macam sudah x de hati mau kerje di sini....
mari..mari..kerja kosong..carik saye... :P