Tuesday, July 26

Nur Caliph Montessori Alam Impian

ehem..ehem..
Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin. Jemputlah dtg rumah beraya ..ecehhhh...

Ok,
terus sambung entry. Maka selepas pergi buat survey sebelum bulan puasa dan masa bulan puasa hari tu, maka aku n husband sepakat pilih Nur Caliph Montessori sebab aku berkenan dekat aunty yang entertain aku hari tu. 


Student dekat sana panggil teacher yang jaga as aunty. Masa aku datang hari, Aunty Wanie yang entertain aku. Budak muda usia dlm 26-30thn kot, lembut je perwatakan die, suasana dekat rumah tu pun tenang je bukan sebab student tengah tedo ke ape, sebab masuk-masuk je rasa redup je hait, jiwa dan mata aku nampak aunty2 lain tengah mengaji, pelbagai barang pembelajaran montessori aku nampak dekat ruang tamu. Ghazi pun nampak sangat selasa dengan suasana tu sampai siap duduk terus dekat kerusi sambil albil buks baca. hahaha.

Masa tengah berborak dengan aunty wany tu plak , ade 2 orang student terjaga dari tido dan aunty wany ni bawak student tu dekat hall yang sama dengan aku. So aku nampak la cara die entertain budak yang tengah menangis terkejut. Lembut je die bercakap dengan budak-budak ni.. advantage pula die ade 12yr experience bersosial dengan budak-budak + tgh buat Phd dlm kids education. terus bersinar-sinar mata aku..hahahaha. Owh, x lupa juga aku intebiu jugak la  dia, die pernah mengajar di Smart Reader Kids. HEM! aku suke. hehe

Tenaga pengajar 2 orang untuk 18 student bagi tahun 2016 ni la, tapi masa aku tanya ade cadangan untuk pertambahan tenaga pengajar ke tidak?. Aunty Wany tu cakap dah dibawa dalam mesyuarat, jadi kemungkinan tu dah ada. Untuk 2016, student dekat Nurcaliph ni 18 orang dari umur 2yr-7yr. Medium bahasa , English dan salah seorang budak yang terbangun masa aku datang tu, pergh.... English die, mabeles. Part ni memang confirm husband aku suka. Environment rumah pun aku tengok selasa, tak merbahaya, ada laman dan mainan dekat laman jadi boleh lah Ghazi main pasir :p.

ok, ni aku copy & paste dari email aku antara NurCaliph untuk sapa-sapa yang nak buat survey. Bleh je email diorang untuk details yang lebih lanjut ye. 

Nur Caliph ni die offer 3 program;
  1. An Nur ( Toddler) ( age 19 months to 3 years)
  2. Nur Muslim (Preschool) (age 4, 5 & 6 yrs)
  3. Khalifah (Transit – age 7 to 12 yrs only)

Both programs (Pre School and Toddler) can choose for either: 
a) Half Day (HD) schooling hours
  - Morning: 8.30am-12.30am or afternoon: 1.00pm - 5.00pm
  - Monthly fee range RM300 onwards

b) Full Day (FD) schooling hours 
 - Morning: 7.00am - 7.00pm
(*Note: Including extended daycare services.) 
 - Monthly fee range RM
600 onwards 
(*Note: Different fee applied at individual campus.)

c) Nur (NR) schooling hours  
 - Morning: 8.30am- 3.30pm
- Monthly fee range RM
500 onwards

Apa yang akan diajar?
Cara pembelajaran Nurcaliph ni based on dua cara pembelajaran 
a) Montessori; and
b) Islamic Studies

All programs (Nur Muslim & AnNur) shall studied all subjects. The subjects offered are aligned with our National Preschool Curriculum Standard. Contents in each subject offered laid as foundation for our Muslim in preparing themselves into Standard 1 (in accordance of KSSR). 

The subjects are:
No.
Montessori Core:
KSSR Standard
1.
Language

Teras Asas

a) B.M

b) English
2.
Mathematics
3.
Physical Education (PE)
4.
Exercise of Practical Life (EPL)
5.
Sensorial
6.
Culture & General Knowledge

Teras Tema

a) Botany

b) Zoology

c) Geography

d) History

Islamic Studies:
KSSR Standard
1.
Adab



Teras Asas
2.
Fiqh
3.
Seerah (our Prophet Muhammad pbuh)
4.
Al Quran

-Iqra’

-Doa

-Surah

-Hafazan

-Zikir etc
5.
Jawi
6.
Arab
Teras Elektif

Others:
KSSR Standard
1
Mandarin
Teras Elektif
2
Music & Movement
3
Art & Craft

Extra-Curricular activities:

1
Swimming

Optional
2
Taekwondo
3
School of Ethics (English Drama Class)

HOW DO WE ASSESS/TEST THE CHILD?

We assess the child on daily basis where we applied concept of Holistic Individual Assessment focusing on Emotional/ Spiritual (afektif), Intelligent/ Cognitive (intelek) and Physical development (psikomotor)

Records of what activities they are doing, at what level they are now shall be recorded by our Early Childhood Professional Educator (ECPE) in charge. 

The child’s shall be observed and rated at three level of assessment which are:
a)      Awareness – Execute Work Cycle with supervision.
b)      Knowledgeable – Independently executes Work Cycle at minimum supervision.
c)      Competent – Independently execute Work Cycle without supervision and able to lead/assist others.

HOW IS THE FLOW?
The Muslim daily activities starts with congretional Solatul Dhuha at 8.00 am
After performing solah, the children will continue with assembly and Physical Education (PE). 
The Montessori three hours working cycle will start at 9.00 am to 12.00 noon according to their own group time table. 

Following next, intensive reading class (Reading Drills)/Story Telling session for our Nur Muslim children shall be conducted. 
Classes are dismissed at 12.30pm for Half Day (HD) schooling hour’s children.
For Muslim with Full Day (FD) or Nur schooling hours, they will proceed bathing and lunch. 
At 1.30 pm, our Muslim perform their congretional Zuhor prayer and will continue with classes or extracurricular activities as scheduled for them. 
As for our little Muslim (AnNur), they will have their Brain Gym, Sand Play and Water Play. 
They are FREE to have their Qailullah (at minimum of 1 hour) at any time of their wish.

HOW MUCH WILL IT COST ME FOR REGISTRATION?
Annual Registration Fee comprising of Booking Fee, Registration Fee, Administration Fee, Material Fee and Insurance Fee is between ranges of RM800-RM1200.

The monthly fee depends on type of schooling hours that you choose. Not to worry, we will consult you further in details during your visit to our campuses.

School will be serving LUNCH and TEA TIME ONLY for children with Full Day (FD) and Nur (ND) schooling hours. 
All Muslim shall bring their own food for BREAKFAST. 
List of healthy food shall be given away to parents upon registration.

So, 
ade sape-sape berkenan nak hantar anak gie sane... bleh carpool dengan Ghazi next year...kekekekekeke

Friday, July 1

Playschool / Playgroup Part 1 : Smart Reader Kids , Brainy Bunch & NimbleBee Islamic Entrepreneurial Montessori

Salam semua, 
Dah siap ke semua persiapan raya?. Minggu depan nak raya dah...yeah!!! by the way entry agak lambat skit sebab agak bercinta sikit nak abeskan satu entry ni hahahahabila buka je laptop, ade je tangan si kenit tu join taip sekali, bila die tengok I leka je menaip , laju je die tolong tutupkan laptop ....Mase tu le dengan muka comel-comel die minta nak susu le, nak main ball sama-sama le.....hohoho. Wajiblah tutup laptop & bertukar menjadi super mak yang melayan anaknye... OK, jom sambung entry lepas.

1. SMART READER KIDS SEKSYEN 3

1st thing, Smart Reader tak guna Montessori concept tapi review yang aku baca & suami dapat dari officemate agak bagus dan memberangsangkan jadi it's listed dlm list kitaorang. Ada 4 cawangan Smart Reader dalam Shah Alam ni. Seksyen 3,9,20 & 23. Semua jenis rumah kedai, jadi agak tersasar sikit dari pilihan kitorang. Aku pergi survey seksyen 3 punya cawangan walaupun aku dekat je dgn seksyen 20 &23.

1st attempt, principal x de sebab masa tu cuti sekolah. Yang ada cuma teacher & staff, itupun sebab ada student yang kena dtg tutorial. So, aku buat app next weeknye. Tapi aku sempâtlah usha-usha kawasannya. Luas & selesa. Sesuai untuk student belajar dan bermain. Menarik dengan lukisan-lukisan dinding & hasil kerja student. 
Ada 2 seisi pembelajaran - 830-12pm ,1pm-4.30pm. 15 student per class maximum. 
Makanan yang disediakan cuma snack time iaitu dlm pukul 9am dan 3pm. Breakfast dan lunch tidak disediakan sebab mereka bukan Day Care.  Jadi student petting selalunya sudah pun lunch di rumah, manakala student pagi akan lunch di rum.

 2nd attempt, principal nya ada tapi branch situ tak ada program Smart Reader Kids ++ iaitu untuk 2yr-12yrs. Tapi sempat la berborak sikit dengan principal, die beritahu yang di Smart Reader target diorang adalah supaya student boleh membaca dan menulis, walaupun untuk student 2yr, tapi ikut level la. kalau level Ghazi, ABC, 123... dan aku nampaklah  dari mata principal tu yang die memang bangga bila dia cerita parents datang dan beritahu yang anak2 diorang boleh baca signage, etc. Tapi pada aku pulak , memang bagus kalau Ghazi dah umur 5-6 tahun sebab masa tu critical untuk nak masuk darajah 1....tapi kalau playgroup ni..aku nak die belajar berkawan,belajar share, x mo stress2, happy2 sambil belajar secara ringan2. Bab fees plak, principal die kata kene tunggu than depan baru boleh bagitau fees macamanana. hem...... so, cancelled yang ni :P



2. BRAINY BUNCH SEKSYEN 3

Lokasi dekat dengan je dengan Smart Reader seksyen 3, jadi aku pergi sekali masa 1st time gie Smart Reader. Kawasan rumah banglo 2 tingkat dengan laman, menarik jugak. Ade dua rumah sebenarnya, kalau untuk Ghazi, selang 3-4 banglo dari main office yang aku pergi tu . Sampai je sana , aku jumpa dengan sorang teacher ni dalam office, ader 3 lagik staff dalam office tu. 

Student per class 25 maximum. Snack time 9.30, awal2 pagi akan ada pendidikan jasmani (P.E),so student digalakkan tiba sebelum 8.30am. Untuk Full day student akan ada lunch time. So far menarik, aku suka tapi ralat sikitlah bila aku tak dapat pun tengok bebudak Brainy Bunch ni mase ni, masuk nak tengok kawasan rumah pun tak. Kami borak dalam office je. Antara syllybus pelajaran memang menarik, ada hafazan , sensory, geographic, islamic historic. Kalau physical syllabus pula, kelas renang. Kelas bermula pukul 8.30 am dengan kelas pendidikan jäsmani so teacher dah siap-siap remind yang seboleh-bolehnya parents di minta hantar anak sebelum 8.30 untuk elakkan anak terlepas kelas P.E ni. Selepos tu solat dhuha & kelas - kelas lain pula.


BB ni ada 2 type, type tu sebenarnya lokasi BB yang ada untuk program yang BB tawarkan. Kalau untuk Ghazi , program regular sebab separuh hari je. 
Jom kira apa yang nak kena bayar kalau enroll Ghazi. 
  1. Annual Registration - RM1640. 
  2. Monthly fee (regular) - RM350
  3. Activity Fees (Playhouse) - RM250
  4. Sports Uniform - RM50
  5. Uniform & beg x wajib untuk umur Ghazi, nak beli boleh je.. 
Total : RM2290 waktu pendaftaran. 
So marilah menabung mulai sebelum kahwin :P





3. NIMBLE BEE ISLAMIC ENTREPRENEURIAL MONTESSORI ,VISTA ALAM

ok, montessori yang ni aku terjumpa ya. Di ulang terjumpa sebab aku nak cari Q'dess Seksyen 9 tapi x jumpa lepas tu aku teringat yang aku ada nampak banner montessori ni masa jalan-jalan hari tu. Jadi dengan gigih aku tekan loceng untuk buat survey tanpa ada appointment dan knowledge tentang montessori ni. Lokasi dekat Vista Alam , landmark bangunan depan DEMC Hospital, orang Shah Alam confirm tau punya. 

Teacher yang attend aku Teacher Ihsan. Lelaki muda lepasan universiti, ada Master dalam education which is sangat baguskan. Markah lebih ni. hehe. Dari gaya dia bercerita tentang Nimblebee memang nampak passionnye dia dalam melatih student2 kecik di Nimblebee ni. 1 lagi bonus untk Nimblebee ni, semua teacher die yang aku jumpe dekat Vista Alam branch ni semua lepasan University, maksudnya muda-muda lagik. Teruja aku tengok student2 kecik ni belajar masa aku datang haritu. Owh, untuk 8 student, 2 teacher akan handle. Maximum 12 student.

Nimblebee ni ade 2 type sama macam Brainy Bunch dan 3 programme. 
Type A - Subang Bestari / Alam Impian Rawang / Sri Hartamas
Type B - Setia Alam / Vista Alam
Programme : 
Nimble Dawn (8am-12pm)
Nimble Rise (8am - 3pm)
Nimble Dusk (8am - 6.30pm)
pls take note: Lambat ambil anak untuk full day operation , RM10 per hour akan dikenakan.

Bezanya type A dan B adalah monthly fees. Type B mahal skit sebab lokasi bangunan sewanya mahal. Syllabus yang akan diajar. :
  • Sensorial Education
  • Practical Life
  • Culture & Religion
  • Story Telling
  • Language (Arabic, Mandarin,English)
  • Martial Arts (Fencing Academy ..wow!!!, i like)
  • Socio & Emotional Development
  • Islamic Nimble Fun ( Du'a Hafazan, Solat,Quranic Reading)
  • Colours of Nimble Art
  • Nimble Teach (IT)
  • Nimble Math
  • Nimble Master Chef 
  • Nimble Music
  • Nimble Scienties
walaupun playschool, Ghazi akan diajar sama macam abang2 dan kakak2 yang lain cuma ikut tahap kesesuaian umur. Kalau die dah advance dari tahap umur dia, maka akan dibenarkan untuk join ke tahap advance supaya die bleh polish skill dan belajar benda baru. 



Ok, jom kira apa yang nak kena bayar kalau enroll Ghazi. 
  • Annual Registration - RM800 (kalau enrol masa Open Day on September 2016, fees yg ni FREE!)
  • Semester fee - RM500 ( ada 2 semester Jan-May, June-Dec, pls take note yg Nov & Dec cuti sekolah so payment tu include sekali dengan cuti sekolah. MAsa aku tanye kenapa kene bayar walaupun x sekolah, Teacher Ihsan minta aku call office sebab die x tau sgt pasal payment2 ni)
  • Monthly fee (regular) - RM280
  • Activity Fees (Playhouse) - RM0 (optional for Field Trip,Mandarin class/Fencing class - untuk Ghazi x de semua ni)
  • Event - RM50
  • Graduation - RM150
  • Sport Day - RM100
  • Sports Uniform - RM45
  • School Uniform - RM 50 (bau ala-ala chef, comel!) Uniform : x wajib untuk umur Ghazi, nak beli boleh je.. 
Total : RM1825 waktu pendaftaran. 

So marilah menabung mulai sebelum kahwin :P

Disebabkan cawangan dekat Vista Alam ni rumah kedai, jadi Teacher Ihsan suggest aku pergi melawat cawangan dekat Alam Impian sebab dekat sana rumah banglo dan ade laman. Jadi selepas aku whatsapp nombor yang diberikan, esoknya baru ada reply kata boleh datang bila-bila masa aje. Aku pun datang esoknya dalam pukul 4 petang sebab aku melawat 1 lagi montessori dalam area Alam Impian tu jugak. 5-10minit aku berdiri depan gate sekolah tu, puas tekan loceng yang tak berfungsi (harap2kan berfungsi le wpun tau x berfungsi pun), ketuk-ketuk gate, sorang pun tak keluar. End up aku pun blah ~~~~~ keciwa sikit. Lepas raya lah pergi tengok lagi sekali.


ok, sambung next entry untuk 1 lagik montessori yang kilorang berkenan. 
Montessori ni so far paling best dan berkenan di hati setakat ni. 
Selma Berpuasa.

Wednesday, June 15

What is Montessori?


Next year, Ghazi sudah umur 3 tahun walaupun kalau ikut bulan dia baru je jadi 3 tahun masa January nanti, tapi kitorang husband & wife ada plan nak enrollkan Ghazi playschool/playgroup untuk dia belajar bersosial,belajar bermain dengan bebudak lain, belajar kongsi mainan,tempat, belajar berdikari &belajar dengar arahan teacher.

Plan asalnya, nak biar dia belajar  semua tu bila dia ada adik nanti, tapi belum ada rezki lagik dan aku tengok die nie pun dah kemain manjanye,mengadanye, kemain x mo share barang dengan orang hatta, dengan aku pun kadang- kadang dia x bagi ...(O__O'), bapak die lagi la selalu kena...
Dengan budak depan rumah plak, bila budak yg sebaya die ni keluar depan pintu grill sambil bawa kereta mainan die, si ghazi ni dan dan tu die jerit2 nak kereta budak tu. Kadang-kadang budak tu bagi, kalau dah dekat tangan die memang die bawa masuk rumah terus x mo bagi balik... hei..hei..hei....NO ok! x elok ok!

Maka dengan gigih la aku buat survey di shah alam ni untuk playgroup/playschool
Priority,
1. Montessori method
2. Islamic
3. Shah alam
4. Ada laman (kalau boleh xmo rumah kedai)
5. X mahal sgt :P

kenapa montessori, sebab ianye merupakan satu method/kaedah. Walaupun hanya playgroup/playschool ni untuk main-main je, kalau ada kaedah tersusun maka lagi bagus kan. x de la tunggang langgang nampaknya.
Bleh refer youtube atas ni untuk lebih jelas apa tu kaedah montessori.

Bila aku buat survey ni, rerupanya banyak tadika,taska dekat Shah Alam ni. X de anak memang x perasan, bila dah ade anak ni...semua benda baru perasan :P
After listed a few, ni antara yang kitorang berkenan

1. Smart Reader Kids
2. Brainy Bunch Islamic Montessori
3. Nurcaliph Montessori
4. Little BumbleBee Montesori
5. Little Caliph


ok, kita sambung review next entry..kih..kih..kih..

Saturday, April 16

Kisah Budak-Budak

Allah...Lame sungguh rasanye dah tak menaip.... bz dan malas pun ade jugak..hehehe
marilah  mari merajinkan diri,memeriahkan kembali blog yang tak ramai follower ni..tapi..tapi..
alhamdulillah, ade le jugak follower walaupun suam-suam kuku...

ok,sekarang tiap-tiap hari lepas pukul 5 petang, aku dengan rajin nye akan bawa orang bujang aku tu pergi taman dekat area rumah aku ni... bagi die beriadah sikit, sambil kenal-kenal rumput, semut, kereta, orang, dari duduk terperuk je dalam rumah kan.. tak bersambung le plak neuron-neuron dalam kepala kang!.... hahaha. Selalunye 1/2 jam main sambil kenal pokok ,semut ,kereta dekat parking kereta.  kawasan ade pokok jadi redup je. Lari-lari sana sini tengok semut, tengok burung gagak(burung lain x de), tengok train lalu... 1/2 jam lagi aku bawak die gie main dekat taman. Sekarang sudah pandai slide sendiri. ok, satu pencapaian bagi die. hahaha

Nak cerita, 
ade lah 1 hari ni pergi awal, taman ni ade 2 playground, jadi ghazi mainlah playground no.2 sebab ade game tic tac toe animal. die minat sangat main yang tu. dah boring main yang tu, die berlari-lari plak main dekat playground no.1. Ade sekumpulan budak-budak perempuan dari taska dekat depån taman tu tengah duduk dekat permainan situ.. si Ghazi ni pula nampak gaya macam nak berkawan tapi di bantai pandang je dari jauh.. so aku pun ikut le die main , sedang elok die naik tangga yang di atasnya bebudak perempuan tu berkumpul, aku dengar suara ' eeeew...sebuk je die ni, kacau orang je'.....aku...erk.( hamboi!!!, x padan yang kecik. x reti belajar share). pastu bebudak perempuan ni asyik le cakap bende yang sama sambil turun dari tangga dan main permainan dekat sebelah belakang pulak. Aku perasan yang mak-mak bebudak ni ade je dekat situ, tapi x de sorang pun nak tegur anak masing-masing....ke aku yang over ni?.

Memang le bebudak tu kecik-kecik lagik, pakai seluar pun londeh-londeh nampak pampers, tapi kalau mak-mak tak rajin mulut nak tegur/ajar anak takkan nak tunggu dah besar baru nak ajar....
hem..... ke aku yang over ni?.Kalau dari kecik tak di ajar berkongsi, masa bila pulak ko nak ajar anak ko berkongsi nanti-nanti kan? Esok nye pun same jugak, cuma kali ni, ghazi awal jadi dah siap-siap main slide, budak-budak perempuan ni baru keluar dari taska dan terus jerit ' Asyik kacau je die ni, sébuk la'... Erk, mana mak ko ni dik?...ke makcik yang over ni!! hahaha..

Monday, February 22

Farm in the city

Happy Monday!
Sekejap je hampir habis bulan Februari. Cepat betul masa berlalu pergi kan...
Okla, kali ni nak cerita pasal trip kami 1 keluarga ke Farm In the City dekat Sri Kembangan.
Sebenarnye, ingat kan jauh le menghala ke Sri Kembangan rupa rupanye dekat je. Kalau tau Pasar Borong Selangor, confirm le boleh tau tempat ni. Cuma agak tersorok sikit dan tiada signboard dekat bahagian jalan besar, kitorang pun guna google Maps. Hehehe
Tiket dewasa dgn mykad RM32, x de mykad RM40++, kanak kanak  yang tinggi lebih 70cm RM27.
Farm ni sangat sesuai untuk bawa anak anak kecil yang baru nak kenal binatang macam kuda,kura kura, lembu, ular kecil,monyet etc. Ayam itik pun ada ya, jgn cakap sume budak kenal ayam ye... balik kampung boleh kejar ayam.... Ghazi ayam pun  x pernah pegang lagik. Dekat kampung nenek lela ayam tak de. Hahaha
Dekat sini agak menarik sebab binatang dekat sini kita boleh usik, pegang, kejar etc...x macam dlm zoo. Kite dapat tengok je ..pegang x dapat le.. Dekat farm ni siap boleh bagi kura kura makan, burung makan, ikan makan....seronok wey!!, aku pun teruja tau!. Well, Ghazi mcm biase le..cool. Buat muka blur die.hahahah
Kawasan terjaga dan di setiap stesen binatang akan ade tempat untuk basuh tangan sebab lepas mengedik gedik pegang binatang2 tu, wajib la basuh tangan ye. Hygiene ye!. Ade sabun juga di sediakan. Pekerja dekat situ pun semua friendly. Akan ade abang2 photographer yang akan offer untuk ambilkan gambar official di beberapa stesen binatang dan lepas tu die akan bagi kita kupon untuk tunjuk dekat booth gambar masa nak balik nanti. Jadi kalau x bawak kamera, x payah risau...bawak duit je sebab 1 keping RM22. Mahal tapi cantik la. Hahahaha.
Anggaran masa  kalau tak ramai orang 1 1/2 jam sudah boleh habis pusing satu farm dan tak de halangan kalau nak pusing 10x pun... kawasan pun banyak pokok, jadi x panas sangat. Toilet bersih dan surau,food court & restaurant pun ada. Jadi meh le ke Farm In The City ye...
ni 1st binatang yang greet kitorang sekeluarga. kura-kura yang besar gile. bukan sekor dua, berekor- ekor. Pastu dapat sayur kängkung boleh bagi kura-kura makan tapi x boleh naik atas badan kura-kura ye walaupun die besar. hehe

ni plak dekat sängkar burung-burung. Pekerja dekat situ letak burung dekat bahu Ghazi, seb baik Ghazi cool je muka. Ada budak yang satu family lagik, nages2.kesian plak tgk...hehe

ayam...ghazi teruja kejar ayam jantan nie..die ikut je ayam tu
hahahha

ni racoon, pun comel sangat.
gentle je amik makanan dari  tangan kitorang.
Mase ni dah start panas sket...


walaupun agak letih bila sudah habis pusing satu farm, tapi memang seronok  sangat.

Tuesday, January 12

2 Year and a long way to go

Alhamdulillah,
Semalam sudah bertambah bilangan tahun dalam alam rumahtangga kami dan ditemani pula si kecik yang selalu buat kami senyum bahagia dipagi hari.
Moga hidup kami bertiga akan lebih dirahmati dan diberkati.Moga tahun depan ,kami berempat pulak. Amin.