Friday, December 5

Mild Anemia


MILD ANEMIA ----  duh... dah nak abis pregnancy week boleh plak ader anemia ~dugaan lagi~ 
Dedulu masa single, ingat senang je nak ader baby....tersilap 220% rupanye....hahahaha....  Tapi alhamdulillah, mild je 10.8 masa check up 34minggu haritu. 

So bile balik dari check up gigih le mengoogle  5 wife 1 husband untuk menambah ilmu sebab selama ni rasa  sihat walafiat + makan berkhasiat dah. Sayur makan, buah makan, fast food, meggi, air gas once in a blue moon, ikan pevret dari ayam.... tapi dah nama nye manusia biasa kan... harus lah ade turun naiknye, sakit baik nye.. hehehe.


Lepas tu, last check up 36 weeks, doc bagi ubat tambahan. Saferon nama die sebab berat turun 1kg. Ergh..~DUSH~ makan banyak tapi berat turun?.. apakah..apakah... Saferon ni ubat jenis kunyah warna coklat, fungsi utk tambah darah. Hehehe... makan je la kan bukan x sedap pun,bleh je kunyah-kunyah. Baby sihat dan normal, berat 2.6kg..membesar dengan jaya nya!. Alhamdulillah. 


Ok mari kite tengok 5 wife 1 husband pasal Anemia ni :

Anemia adalah satu keadaan dimana terjadinya pengurangan sel darah merah atau hemoglobin(HB)  dalam badan. Apabila sel darah merah atau HB ini berada di bawah nilai normal maka sel-sel dalam tubuh tidak akan dapat oksigen yang mencukupi. Apabila oksigen tidak mencukupi maka, gejala anemia akan kelihatan. Hemoglobin ni adalah bahagian utama dari sel darah merah yang berfungsi untuk memekatkan darah dalam badan.


Jumlah HB yg normal bagi lelaki ialah 13.5-18.0 gram/dL dan bagi wanita ialah 12-16 gram/dL. Manakala bagi wanita hamil, jumlah HB adalah berbeza iaitu 10-15 gram/dL. Biasanya jumlah HB sebelum hamil dan semasa hamil akan berubah. Namun begitu, jika jumlah HB adalah kurang daripada 10, ibu akan berisiko menghidapi anemia.


Anemia ni ade beberapa jenis tapi nak fokus kan dengan pregnant woman lah kan...


anemia boleh menyebabkan kelahiran pramatang. Ibu hamil yang menghidap anemia akan berasa letih dan lemah. Kekurangan zat besi, folat dan vitamin B12 menjadi alasan utama berlakunya anemia sebab baby di dalam kandungan akan menyerap nutrien yang diambil oleh ibunya. 

Bak kata doctor aku dulu ' baby ni macam parasit, die serap semua nutrien utk die dulu, balance yg sikit2 baru dapat kat mak die' ouch!!! :P

Oleh sebab tu, ibu mengandung perlulah mengambil makanan yang mengandungi zat besi, folat dan vitamin B12 dalan jumlah yang lebih berbanding sebelum hamil untuk mengekalkan jumlah haemoglobin dalam darah. Jika kurang darah, banyak kesan kurang baik. Hb boleh rendah semasa hamil walaupun awal kehamilan bacaan sangat cantik. Ini kerana :

  • Peningkatan dalam isipadu darah  
  •   Penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah 
  •   Penurunan kadar hemoglobin normal. 
  •   Punca anemia selama kehamilan juga boleh meliputi:
  •   Kurangnya pengambilan zat besi dalam diet 
  • Kekurangan asid folat
  •  pendarahan gastrointestinan
  •  Kehilangan darah dari pendarahan buasir 
Pesakit anemia ini biasanya kekurangan zat besi di dalam badan. Namun begitu, sekiranya jumlah zat besi dan asid folic mencukupi, ada kemungkinan korang boleh menjadi anemic kerana perubahan besar proses pencernaan semasa kehamilan.

Risiko anemia semasa kehamilan akan menjadi lebih besar sekiranya:
  •  Jika mempunyai morning sickness teruk dengan muntah yang kerap
  • Jika mempunyai dua atau lebih berturut-turut kehamilan
  • Jika mempunyai kehamilan berganda
  • Jika aliran haid sebelum kehamilan itu berat 
Keadaan ini menyebabkan ibu hamil memerlukan 18-27 gram zat besi setiap hari. Malah jika tidak menerima cukup vitamin B12 atau asid folik, kehilangan sejumlah besar darah, atau beberapa penyakit darah warisan seperti sickle cell disease juga boleh menyebabkan anemia semasa kehamilan.

Apakah simptom anemia?
  •   Keletihan yang berlebihan
  •  Jika keadaan menjadi parah, boleh menyebabkan pengsan, pening, kulit pucat, degupan jantung cepat atau tidak teratur, dan sesak nafas.
  • Tumpah darah bagi wanita bersalin sebab HB tidak berfungsi dengan jaya untuk memekatkan darah.
  • luka lambat sembuh.
Kesan kepada ibu sekiranya paras hb kekal rendah sehingga kelahiran,
  • Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
  • Mengalami keguguran
  • Mengalami kegagalan jantung
  •  Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
  • Risiko alami penyakit berjangkit
Kesan kepada bayi dalam kandungan:
ok, mari kite tengok lak makanan yang boleh menambahkan darah bagi mereka yang ade anemia.
  • Daging merah mengandungi kadar zat besi yang tinggi untuk membantu memerangi anemia semasa hamil.
  • Brokoli mengandungi vitamin, zat besi dan folat. Brokoli sangat bagus dimakan ketika hamil kerana ia juga mengandungi antioksidan yang mmapu melawan penyakit dan jangkitan. 
  • Pengambilan dua biji pisang setiap hari sangat baik untuk wanita hamil. Ini adalah kerana folat yang terkandung di dalam pisang boleh membantu dalam pertumbuhan janin dan peghasilan sel-sel baru.
  • Kekacang adalah salah satu sumber untuk mencegah anemia. Ambillah kekacang sebagai snek menggantikan makanan ringan.
  • Bayam merupakan makanan paling baik di dalam kalangan sayuran untuk ibu hamil. Bayam merah ataupun hijau, menyerap zat besi dan folat untuk memerangi anemia.
  • Hati ayam dipercayai dapat menambah kepekatan darah. Tapi pengambilan hati terlalu kerap tidak digalakkan kerana ia merupakan organ dalaman yang tidak elok untuk otak.
  • Kerang juga terkenal dalam mencegah anemia. Sambal kerang ..sedapnye
  • Telur bahagian kuningnya sahaja yang mengandungi nutrien termasuk zat besi yang diperlukan penghidap anemia. Mengambil kuning telur dapat mengekalkan jumlah haemoglobin dalam darah.
  • Oat boleh melawan anemia semasa hamil memberikan mineral yang diperlukan tubuh badan berserta zat besi. Oat juga mudah dicerna. Ibu hamil sangat sesuai mengambil oat.
  • Buah delima dapat mempertahankan jumlah sel darah merah & kandungan zat besi yang terdapat dalam buah delima dapat mengurangkan gejala anemia.
  • Mengambil madu di dalam menu harian anda jika anda mengalami anemia. Madu boleh juga menggantikan gula di dalam minuman dan makanan.
  • Khasiat kurma tidak dapat disangkal lagi. Ini termasuk meningkatkan penghasilan sel darah merah. Kurma yang sedap dan manis ini turut memberi tenaga kepada anda.
  • Kismis dapat membantu melawan anemia semasa kehamilan. Buat kismis sebagai snek harian 
  • Roti, beras perang , cereal  yang mengandung gandum mampu memenuhi keperluan  zat besi dalam tubuh dan mengurangkan risiko terkena anemia.
ok, so memana yang rasa kurang darah tu, sile-sile lah consume makanan di atas dengan lebih produktif lagi ye. Sebenarnye banyak lagi makanan yang boleh tambah darah dalam badan kite, kene rajin google dan rajin makan!. hihi






Wednesday, December 3

Giveaway Special Mama & Bayi

Salam Rabu, 
masa blog walking cari entry pasal pregnancy tadi...terjumpa la entry ni dari Family Nutrition Centre & Vitaminhouz . Ade giveaway special untuk para ibu dan bayi. 

Sebab ni 1st baby and aku bercita-cita besar untuk breastfeed baby aku sampai umur 2 tahun (insyallah)  and as bapak baby pun sangat lah menyokong baby nye diberi susu ibu aja, so harus lah ade kelengkapan bagai macam hadiah dari giveaway ni kan utk bantu aku berjaya dalam misi breastfeed ni kan ..... hehehehhe. 


Teruja oit bile tengok anak akak aku yang tembam bam bam sebab fully breastfeed. Sihat sebab dapat nutrien dari susu ibu bukan obes ye.  x caya cube tengok nie..... tembam dan sihat kan?...


btw, ni masa baby ni umur 6 bulan dan sebenarnya, akak aku pjj dengan husband die. si kecik ni tinggal dgn ayah die di Melaka (rumah mak aku) while mak die stay dgn aku di Shah alam. So aku menyaksikan le betapa banyak nye stok susu beku dalam freezer rumah aku dan rumah mak aku... pergh....cube tgk stock susu ni... kagum ok!


(bleh click dkt link utk cerita stock susu pjj akak aku nie ;P)



ok berbalik dengan entry give away nie, utk sesapa yang bakala de anak kecik dan bercita-cita besar macam aku nie, moh le kite try masuk give away nie...tapi sorry ye short notice, tarikh tutup besok 04 december, 11.59pm. x pe, xpe  usaha tangga kejayaan..kalau dah nama nye rezeki entry pukul 11.50pm pun boleh menang kan...hihihi..amin






Giveaway RM 750.00


Alhamdulillah, dengan ini kami melancarkan  Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM 750.00 

Giveaway ini julung kali diadakan dan sangat istimewa. Hadiah yang lumayan berupa produk penyusuan ibu bernilai RM 750.00 untuk dimenangi. Dijemput semua mama dan papa blogger di Malaysia menyertai giveaway ini dan memeriahkan lagi giveaway ini... (*___*) . Tujuan utama giveaway ini diadakan adalah untuk menggalakkan para ibu bapa diluar sana untuk sedar betapa pentingnya penyusuan susu ibu. Dan amatlah digalakkan ibu-ibu menyusui bayi secara ekslusif selama 6 bulan dan teruskan sehingga bayi berumur 2 tahun pula. Golongan bapa pula, sokonglah isteri anda dalam menjayakan penyusuan bayi anda.

9 Pemenang Bertuah


9 Pemenang Bertuah akan dipilih dan diadili seadil-adilnya oleh pihak kami. Pemilihan akan dilakukan secara undian manual.

Tempoh 1 Bulan


Giveaway ini akan berlangsung selama 1  bulan, bermula 04 November 2014 ; 12.00 am sehingga 04 Disember 2014 ; 11.59pm. 

Pastikan anda baca, faham dan ikuti syarat-syarat penyertaan agar anda layak untuk dipilih sebagai pemenang.

Syarat-syarat Penyertaan (WAJIB BUAT) :

     1. BUKAN Shaklee Independent Distributor
    
     2. Blogger Malaysia yang tinggal di Malaysia sahaja
     
     3. FOLLOW blog  penganjur/penaja ;

             www.vitaminhouz.com 
         www.honeyonnee.com 
           

      4. LIKE Facebook Page Penaja

  
   5. Buat entry di blog anda bertajuk Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM 750.00 dan               link kan ke entry giveaway ini. Buat cerita anda sendiri berkenaan giveaway ini dan kami akan           pilih entry terbaik. Entry terbaik yang terpilih akan ditapis pula untuk undian secara manual.     

6. Setelah selesai semua syarat-syarat diatas, HANTAR penyertaan anda dengan cara         TINGGALKAN LINK ENTRY ANDA  di ruangan komen giveaway ini sahaja. Hadiah Lumayan Menanti Anda !! Pesanan Penaja/Penganjur  Pemenang akan ditentukan melalui pemilihan entry terbaik dan kemudian diundi secara manual. 









ok.. mari join ye, mane tau ader rezeki baby dalam perut ni....hehehhe..amin.

Friday, November 28

Kos Bersalin di Shah Alam

Salam Jumaat semua, 
Entry ni terhasil bile mana aku yang dah 35 weeks ni baru terhegeh-hegeh nak booking and buat appointment untuk bersalin di Hospital Salam, Shah Alam. Sebenarnye tak de leh terhegeh-hegeh mane pun, memang mane-mane mom2be yang monthly check up dkt klinik kerajaan or klinik swasta dan  nak bersalin dekat hospital swasta akan pergi buat appointment dalam week yang lebih kurang macam aku la ni... so  xbleh le nak kata aku terhegeh-hegeh kan...... hahahaha.

Owh, berbalik dengan kisah aku ni, di pagi isnin yang indah dengan rajinnye aku call Hospital Salam untuk buat appointment, direct call Pn Seri (Ext: 4503), pembantu Doktor Siti Mariam. Aku pun explain lah dekat die yang aku nak buat appointment check up sebab nak bersalin dekat Salam. Aku bagitau jugak yang aku ni dah 34 week jadi mane satu week (35@36) yang aku patut dtg utk check up sebab aku dah diberitahu yang at least 2x check up di Salam kalau nak bersalin dekat situ. Pn Seri tu terus bagi aku tarikh appointment yg masa tu aku dah 37w... which is kalau le aku terbersalin awal, macamana kan? kan?.. pastu die bagitahu lagik, kalau bwh 36w bersalin, doktor pakar Salam x amik. DANG!!!!!!... abeh, aku nak bersalin dekat mana kalau bb kluar awal kan?..... nganga jap..... pastu aku set je date yg Pn. Seri tu bagi utk check up....  3 minggu lagi!..(T____T)

Pastu ptg sket whatsapp dengan hubby, inform dkt die so die suruh try g DEMC dengan KPJ tanye pasal procedure nak bersalin n etc. Jadi dekat bawah ni apa yang aku dapat satu hari pergi berjalan sambil bersurvey di DEMC & KPJ, Shah Alam. 

- Normal (RM1999k) 
: bilik 2d1n, bb immunization (bcg, hepatitis B & Vit K), meals &  6% gov tax.
: epidural (RM600), forceps (RM350), vacumm (RM350), induce (RM250).
: deposit upon registration : (RM1k)
: Procedure - Appointment on 37 weeks, 2 x check up & kene ade refferal letter dari 
   klinik monthly check up.
            
 - Elective czer only (RM5555k) 
: bilik 3d1n, bb immunization (bcg, hepatitis B & Vit K), meals &  6% gov tax.
: deposit upon registration (RM2k)

- Emergency czer  (additional cost)


- Normal (RM3k-RM5k) 
: bilik include, bb immunization include, meals include
: epidural (RM1k day/ RM2k night), vacum, forceps, induce (lain harga)
: Deposit upon registration (RM2k)
: Procedure - appointment check up any week pun boleh, 2x check up  & kene ade  
  referral letter dari klinik monthly check up

- Elective czer / Emergency czer (RM10k - RM15k)


- Normal (RM3.8k - RM4.5K)
: bilik 2d1n (single room), meals include
: epidural (RM1k), Vacum & forceps (RM800)
: bb immunization (RM800-RM1k)
: deposit upon registration (RM2k)
: Procedure -  Appointment BEFORE 33 weeks, 2 x check up, kalau dah lepas 33 weeks,  
                         kene call utk appointment & nurse akan tanye kan dulu dekat doctor, 
                         samada nak terima patient ke tak & kene ade referral letter dari klinik      
                         monthly  check up. Selalunya kalau tak de masalah, doktor akan terima

-Elective Czer (RM8.5k - RM11k)
: bilik 3d2n (single room)
: deposit upon registration (RM5K)

-Emergency Czer (RM10k - Rm12k)
: bilik 3d2n (single room)
: deposit upon registration (RM5K)


KPJ, aku x dapat details sangat sebab die tak provide phamplete lagi pasal nak tunggu GST. jadi, tu je yang aku sempat tanye dekat customer service diorang. Untuk DEMC & KPJ, sesapa ade AIA insurance (aku ler tue ;), masa registration tu cuma tunjuk je kad insurance pastu boleh check in bilik. Kalau dekat SALAM, still kene bayar deposit walaupun AIA cover.

Alternatif Hospital bersalin terdekat -- Hospital Tunku Ampuan Rahimah (HTAR, Klang) dan jugak Hospital Sg. Buloh. Opismate aku bersalin dekat HSB, kene bayar RM19 je... yeah!.. facilities HSB ada lah agak terbaru buat masa ni berbanding HTAR yang building die pun agak menyeramkan... hehehhe... Owh, ade Umra Private hospital jugak dekat seksyen 13 depan stadium shah alam, tapi aku x survey sbb jauh dari seksyen 19. hehe


jadi skrang, aku hari-hari psycho bb supaya die tunggu bapak die balik on krismas nie... doa bebanyak die x kluar awal sgt... uh..uh..uh....


ps:
Info-info ni aku dpt pada tarikh 24 Nov 2014 ye, ape-ape perubahan adalah digalakkan check sendiri :)

Monday, November 24

Carpal Tunnel Syndrome in Pregnancy

Pernah dengar x Carpal Tunnel Syndrome?
x pernah.. so do I..hehehehe
tapi since pregnant ni, pernah le dengar and baca a few times... tapi tak le tergerak hati nak google...cume tau yang simptom die , tangan, pergelangan tangan , jari akan jadi kebas dan boleh dikatakan lenguh serta sakit.

Nak di jadikan kesah , masa dah 32 weeks mengahmpiri ke 33 weeks hari tu , masa bangun tedo rasa kebas gile tangan. NUMB. which is nak gengam tangan pun x larat sebab rasa kebas dan sakit. masa tu dlm otak dah terpikir-pikir , carpal tunnel kah ini?... and yes, bile dah relieve sket which is mase tengahari, google lah pasal carpal tunnel syndrome ni. SAH!... memang dah kene bende alah ni... ~~~adeh...dugaan~~~

Syndrom ni memang normal untk pregnant woman kene  same le jugak macam syndrom kaki bengkak waktu pregnantso x le rasa macam takut sangat cume gigih lah masa tedo bile terjaga tu mmg rasa numb gile tangan, pepagi nak siram air guna baldi kecik pun lenguh x larat,secawan air pun x larat nak angkat, nak genggam jari jemari tu  pun x larat rasa sakit je, nak potong bawang pun lenguh tau.. potong 2-3 hiris, rehat kejap..hahahaha.. especially tangan kiri.. pergh.... lenguh bai~bunyi teruk kan...~ G pasar beli barang dapur, jinjit plastik, pastu letak jap plastik terus lenguh tangan ... adeh... ~dugaan sungguh~

Memang tangan & jari-jari  rasa lenguh je memanjang satu hari, selalu nye dah ptg2 dlm pukul 2-3 ok dah...tinggal sket2 rasa sengal-sengal je... pastu esok tu kene lagik...ulang bende yang same... hehehehe. Kalau tengok jari & tangan x nampak pun kembang.. tapi bile tengok bebetul , nampak le domok sket dah jari2 yang panjang tu.. cincin kawen yg dulu longagr pun sudah tidak ku pakai sebab sudah x longgar lagik..hahahahha.. alhamdulillah , kaki belum le bengkak lagi.. Doanye, x mo le bengkak bagai.. susah nak pakai kasut plak nanti :P, 

Last check up bb dah 2.4kg.. no wonder le mummy rase perut dah makin berat...tu pun ramai yg tegur perut kecik... hehehe.. x  tau budak kecik ni dah membesar dgn jaya nye sampai mummy die naik 1.6kg within 2 weeks... adeh.

ok. kalau nak tau lebih lanjut pasal carpal tunnel ni , boleh klik dkt BabyCenter ni. panjang lebar diorang explain and also a few link nie, carpal tunnel ,   carpal tunnel,   untuk info. 



btw, Baby will coming out soon ... another 38days to go... yaay!!!!
& so do the bapak baby... yeah..christmas cepat le dtg.. mummy dah rindu dkt bapak baby ni... hehe


Monday, November 3

Baby Bump

ok. ni gambar amik before pergi expo dekat IDCC MALL....
on 31weeks pregnant... ramai kate baby bump kecik je... alhamdulillah le kecik... besar2 x larat ooo...
ni pun dah rasa berat.... 
Tolong doakan kami berdua ye.. :)



 
yg pepel tu, Haninda Aulia, anak akak aku... 
nanti bleh jadi member dgn baby Cik Na ye.. 

sebakul sudah baju budak kecik nie...
tunggu die kluar je ni yaaay!!!
 ^___^

Saturday, November 1

Expo lagik -IDCC MALL

Yup, expo baby n mom lagik. yessa.... kali ni dekat Shah Alam je.. jarak dalam 1-2 KM je.... so.....apalagi kan... hehehe. tapi x de le niat nak beli macam2 ... cume nak cari lampin yg bercorak, baby towel and newborn pampers yang mase expo dkt Mid Valley haritu die jual 1 bungkus rm10. Lain2, sekadar nak amik goodies bag n sample sambil cuci mata.

By 9.50, aku n akak aku dah sampai.dkt IDCC Mall tu... hebat x?. eh....ade lg yg awal dr kami ye... kire kami ni antara org ke 20 yg awal... so yg ke 10 tu mmg teror.... facilities dkt IDCC tu a bit out. No water, No lift, No escalator, No atm, yang ade cume parking yg banyak n hall yang ade airconditioner tu je. bagi kami yg pergi awal pagi & x ramai org, mmg x de masalah... tapi bagi org2 lain yg dtg sabtu ahad ni..confirm.pengsan. stroller kene angkat ok.
seriously, banyak gile jual baju baby dekat expo ni... pengsan berkali kali tengok baju yang super duper cute.. tapi x de dlm list utk shopping baju.. jadi leleh air liur je tgk. Stroller pun banyak dekat sini berbanding dekat Mid Valley. mainan pun banyak..comel2 plak tu... menguji ketahanan betul oooo.

By 11.15 kitorang dah nak kene balik sbb nak kene amik nephew aku dkt sekolah die, so berjaya le beli loose set pantang, towel 2pcs and a few sample pampers, susu etc.. hehehe..
overall...ok la.. sbb x sesak.. ;p
stroller yang banyak kat events hari tu
yg ni ..sgt comel ok!!!
baik x terbeli.. not for baby.. for mummy die ..hahahah
akak aku tgh dok pilih baju
org yg paling excited mase dkt expo...hahahha

Monday, October 20

Baby ooo Baby

Salam semua,
weekend lepas pergi lah ke Midvalley untuk Expo Mom & Baby macam dekat entry sebelum ni.
Memula ingatkan hubby lupe sebab die ajak balik Klang dulu, so macam dah down... ye lah.. 3 minggu je lagi die nak fly, tak kan nak gie beli sensorang pulak nanti... Confirm x larat punye. (T___T).

Tapi mase breakfast, hint2 dekat hubby rerupanye die ingat..hik..hik..hik.., tu pasal die ajak keluar pepagi sebab confirm jem dekat federal. yaay!!!.

Sampai sana alhamdulillah parking banyak lagik..tapi federal mmg dah start jem la, hubby bawa lalu Mont Kiara so sempat le samapi 10.30 am. Sampai je, tengok Q untuk registration  for goodies bag dah panjang. Kitorg skip registration tu, alah dapat goodies bag je which is i dah survey awal-awal  hadiah die mug and sample2 je.. hehehhe... so skip..next..

Memula jalan2 je tengok kat booth Fiffy, baju baby RM12, jalan depan sikit ade rompers 3 pasang RM18. ok , mata dah start rambang. nampak memacam sudah.. jalan depan sikit lagik, nampak plak booth Pureen, ternampak plak jumper hijau..terus cair dan pengang jumper tu sambil pandang hubby...
' i nak ni utk baby..' hahahahhaha... padahal hubby kata jalan2 tgk booth dulu..pastu baru beli... hahahah..last2 memborong dekat booth Pureen je.. beli 2 jumper ,each Rm15, 2 newborn nye set, each RM12. hahahahha, pastu beli kelengkapan baby utk bawak pergi hospital nanti.... sambil tersengih-sengih beratur.

Next booth, ade lagi baju newborn RM10 je, OMG.. OMG... tarik tangan husband nak g tengok, kene tarik balik dgn die sbb baju tu semua newborn je... kitorg target nak beli 2 set je newborm , lelain 0-3month & 3-6 month. Redha je la muka bile hubby bebel2 suruh jalan terus..... Pastu tengok booth baju2 baby, romper, jumper yang fancy..rambang mata. usik sane , usik sini, seb baik x tau gender baby lagik..so x de le rasa stress nak membeli.

Next booth stroller pulak, ok ni hubby yang excited. Semua specification, brand, warna etc pasal stroller die yang nak pilih sebab die yang akan tolak stroller nanti.. hahaha.. mummy dah bwk 9 bulan , now it's ur turn daddy!!.   So far, Bugaboo x de dekat events nie, so usha Hauck dengan Yoyo Zen.
balik je dari events, hubby macam dah terminat dengan Yoyo Zen plak.. Bugaboo sudah ade saingan..hahahah

Next booth, Fobulous mom, nie dah name pun utk moms.. hahahah
so mummy die rembat le 4 maternity bra.. lalalala..sambil pilih dengan senang hati...pastu tetiba , rasa seram sejuk... omg..omg.. nak pengsan le signal tu... cepat2 carik hubby, beratur... tp mmg dah nak limit kot sebab mase tu dah pukul 1 lebih, breakfast tadi sekeping roti canai je... so pas semua barang nak bayar dekat hubby, terus carik tempat duduk. Pastu makan biskut yang mmg stand by selalu dalam bag. Cemas ok, x kan le nak pengsan bagai dekat tempat yang orang ramai berpusu-pusu  beli barang tu. Hubby pun x sihat sebenarnye hari tu... baik le sempat duduk dan makan. lepas bayar je, ajak terus hubby balik....  singgah SS15, beli nasi ayam Kak Laily yang femes tu , dan balik. Lepas makan dua-dua pengsan.... sangat penat ok!!!

barang yang diborong weekend lepas except 
Baby Johnson belah kiri (tue dr events Baby Johnson & DoktorBudak haritu) + Avents Breast pump.

argh..geram tengok..

ni le jumper hijau yg buat i memborong di Pureen  :P






total damage on that day : Rm400++, mahal deh barang baby (T____T')







Friday, October 17

Free Sample Request

Holla, 
dengar free je ramai yang click link nie kan.....kan....hahahah
ok, 

Kite ni kekadang nak beli produk baru kalau boleh mesti le nak cuba dulu kan?.
At least , boleh tau rasa macamana, bau macamana, sesuai tak dengan kita, bagus tak untuk kita kan..kan... sedangkan beli kereta pun nak kena test drive dulu.... kalau x best, x mau beli... 

so, i nak share a few website yang anda boleh request free sample sebelum pergi beli yang size biasa punye. Bonusnye, kalau x sesuai boleh try brand lain plak..hehehe. Ops, banyak website ni yang bagi free sample untuk pampers la ye.. sbb baby pun nak keluar dah 2 bulan lagi. Jadi haruslah mummy die cuba-cuba kan dapat free sample. Nanti terbeli pack besar tapi baby x boleh pakai plak, sudah rugi disitu.... hehehe..

So, any first time mom or mom yang nak try tukar pampers utk buah hati tercinta bleh le click2 dekat link di bawah ni ye... 
owh.. ade jugak sample susu, sampe shampoo, sample cleanser... mari..mari.. 
kite register  dan tunggu free sample di rumah ..:)



Wednesday, October 15

Antenatal Kelas

Antenatal kelas memang sangat digalakkan pergi untuk first time parents supaya dapat sediakan mental dan fizikal ketika dalam bilik bersalin, saat bersalin dan saat kehadiran orang baru. Selalunya kelas ni diadakan satu hari penuh  dan mempunyai bayaran kecuali kalau pergi ke hospital kerajaan atau klinik kera
jaan. Best kan kalau dapat pergi yang free punye ..hihihi... 

Ok, 
Niat hati memang nak join kelas ni. ye lah. Zero knowledge with zero experience.. so might be akan membantu amsa deliver nanti. yeah. 
Sempat lah google a few kelas antenatal yang diadakan sekitar Selangor. 
Memang target nak g dekat SALAM je sebab plan bersalin pun dekat situ...... tapi.......isk..isk..isk..
on the date yang tinggal, hubby dah fly g training. sedih sangat ok. nak sangat ikut kelas tu, lepas tu try tanye Pusat Perubatan An-Nur dekat Bangi. Die amik patient yang bersalin dekat situ je... keciwa sangat.... tapi nak share jugak info kelas antenatal yang ade dekat selangor ni. 
Google dekat Melaka pun x de kelas antenatal ni, ingat bleh le g kelas dkt melaka ke... (T_____T)



SALAM (Shah Alam Specialist) Kelas Antenatal 2014 (Terhad 25 pasangan)


Harga : RM30.00 / Pasangan 
**Termasuk makan dan minum
**Tarikh seperti tertera di brochure
**Untuk pertanyaan dan pendaftaran , sila hubungi Puan Rosiyati di talian 03-5543 4000/03-5548 5161 sambungan 4023


DEMC ANTENATAL CLASS 2014

  • 26th January 2014
  • 23rd February 2014
  • 23rd March 2014
  • 4th May 2014
  • 25th May 2014
  • 22nd June 2014
  • 24th August 2014
  • 28th September 2014
  • 19th October 2014
  • 16th November 2014
  • 30th November 2014
  • 21st December 2014



Itinerary

8.30 am - 9.00 amRegistration & Ice-breaking Session
9.00 pm - 9.45 amNutrition During Pregnancy” by Nutritionist
9.45 am - 10.45 amPregnancy & Labour Process” by O&G Consultant
10.45 am - 11.00 amCoffee Break
11.00 am - 11.30 amPain Relief” by Anaesthetist
11.30 am - 12.30 pmCare of Newborn, Child’s Vaccine Updates & Effective Baby Massage" by Paediatrician
12.30 pm - 1.00 pmHospital Tour to Labour Room, Operation Theatre & Maternity Ward
1.00 pm - 2.00 pmLunch Break & Solat
2.00 pm - 3.00 pmSuccessful Breastfeeding" by Breastfeeding Counselor
3.00 pm - 3.30 pmThe Importance of Postnatal Care" by Homecare
3.30 pm - 4.30 pm“The Importance of Early Screening & Effective breathing Technique During Labour” By Physiotherapist
5.00 pmCoffe Break & Adjourn

Kindly fax/ email your transaction receipt with your detail to us at:
  • * Registration Fee: Only RM 150/ couple (inclusive of 4 meals)
    * Venue: Level 1, Kayangan Hall DEMC Specialist Hospital Shah Alam
    Payment also can be made thru :
    MAYBANK Account No : 562106629051
    Account Name : DEMC MANAGEMENT SDN BHD
    03-5515 1815
  • raihan@demc.com.my
  • safuan@demc.com.my

(Attention: Cik Raihan / En Safuan) for record and issuance of DEMC official receipt.
  • For further information, kindly contact:
  • 013 - 675 2809 / 03 - 5515 1882 ( Raihan ) - office hours only
  • 017 - 211 0109 / 03 - 5515 1888 ext. 754 (Safuan) - office hours only


KPJ Selangor, 
rm80 per class... kene call sendiri untuk tanya date 
:)


Thursday, October 9

28week and 84days to go

Alhamdulillah,
hari ni dah masuk pun 7 bulan. tadi g klinik Soraya utk minum air gula, result cun...so alhamdulillah lagi.
Ingat nak buat check up sabtu ni sbb hubby nak tgk baby sekali..tapi td doc dah siap2 buat monthly checkup Sebab nye, isnin hari tu baby gerak memang x ingat punye la sampai banyak kali cakap dgn die "baby,slow2le gerak...". dok cakap le 4-5x dgn die...last2, ni dah masuk hari ke 2 die gerak ciput je. sekali usik sekali tu je la die gerak... so risau punye pasal minta le scan baby...sekali terus kene monthly check up.
Alhamdullillah, semua ok..die ngajuk kot kacau die memain ;p.

So far, bile start masuk 6 bulan haritu, emosi lagi stabil, perasaan pun lagi seronok kalau nak dibanding kan mase 3-4 bulan dulu. Sekarang dah boleh rasa sangat baby gerak2, pusing2, sedu sampai boleh main gelak2 le dgn baby bile rase mcm jari die dok garu2 dari dalam..(tp x sure le jari ke ape tu..rase mcm jari.hihi).

As bapak baby pun next month dah nak fly, so bulan ni dah nak kene start cari barang baby..atleast barang2 yang penting sampai die umur 3 bulan. Gigih la nak kene membaca dan menyimpan info2 checklist for newborn.. Ya Allah, permudah kan le....

ps:ok, mummy dah teruja tgk legging baby yang cute miut ni.. mcm nak borong je bebanyak rasenye.. hehe
teruja ok...comel sgt...